Az orosz olajtermelésen egyelőre nem látszik, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság betiltotta az importot, a nyugati olajipari vállalatok pedig sorban vonulnak ki az orosz piacról. Éppen ellenkezőleg: a legfrissebb adatok szerint márciusban az előző hónaphoz képest napi 55 ezer hordóval, napi 11,1 millió hordóra nőtt a kitermelés. Az olajipari vállalatok közül a Rosznyefty naponta 3,4 millió, a Lukoil 1,6 millió, a Szugutnyeftyegaz 1,2 millió, a Gazprom pedig 0,8 millió hordót termel ki – számolt be a Kommerszant az energetikai tárca adataira hivatkozva.

Fotó: Yegor Aleyev

A termelést azonban napokon, esetleg egy-két héten belül kénytelenek lehetnek fokozatosan leállítani a kutak jelentős részét, ha az embargóhoz mások is csatlakoznak – figyelmeztetettek az oslói Rystad Energy elemzői.

Oroszországnak ugyanis nincsenek jelentős tárolókapacitásai, így nem lesz hová tenni a kitermelt olajat.

A Kommerszant is megemlítette, hogy több orosz termelőnek máris nehézségeket okoz eladni az olajat, az áprilisra lekötött szállítmányok finanszírozása pedig a szankciók miatt a többieknek is problémát jelent. Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes szerint azonban ezt a helyzetet meg lehet oldani. Oroszország együttműködik az olajtársaságokkal és a vevőkkel, hogy más fizetési módokat találjanak, amelyek nem igényelnek akkreditíveket.