Vlagyimir Putyin orosz elnök vissza is vonult, meg nem is, amikor ma bejelentette az orosz földgáz vásárlásának új feltételeit. Az európai visszhang első körben kaotikus. A vevők, akik a rubelben való fizetés múlt heti bejelentésekor megrökönyödtek és visszautasító nyilatkozatokat adtak ki, ezeket most megismételték.  Csakhogy az oroszok nem is rubelben kérik az utalást, vagyis a vásárlón múlik, kéri-e a gázt, vagy nem, a megadott feltételek mellett, vagyis rubelátváltással.

Fotó: AFP

Putyin elnök egy hete a mai napot, csütörtököt szabta határidőként az orosz kormánynak és jegybanknak, hogy dolgozza ki a technikai megoldásokat a rubelben való fizetésre a barátságtalan - azaz az Oroszországra szankciókat kiszabó - országokra, köztük az tagjai számára. A vevők és a nyugati politikusok közül sokan azonnal visszautasították ezt a lépést, amit az Ukrajna lerohanásáért Moszkvára rótt szankciók hatástalanításaként értékeltek megfigyelők. Ezzel ismét megjelent annak a réme, hogy Európa - bár erősen rászorul - orosz energia nélkül marad, holott az uniós állam- és kormányfők a múlt héten nem csatlakoztak az arra kirótt amerikai embargóhoz. Az EU gázszükségletének mintegy harmadát Oroszországból fedezi. Az orosz olaj még kiváltható valahogy rövid távon más eredetű szállításokkal, a gáz azonban rövid idő alatt nem.

Putyin visszavonulásaként hatott, amikor szerdán Olaf Scholz német kancellárt, majd csütörtökön Mario Draghi olasz kormányfőt is telefonon megnyugtatta, hogy továbbra is devizában - euróban és dollárban - utalhatnak a földgázért, és nem állnak le a nyugati szállítások. 

Amikor ma a televízión keresztül az orosz elnök bejelentette, hogy aláírta az új szabályokról szóló rendeletet, kiderült, hogy nincs szó visszavonulásról, hanem olyan megoldást találtak, amely leszerelheti a vevők ellenkezését és nyitva tarthatja számukra a gázcsapokat, miközben a múlt héten bejelentett új elvárás is teljesül.

Megszületett a „gázt rubelért" orosz rendelet

Vlagyimir Putyin orosz elnök megszólalt a gázszerződésekkel kapcsolatban.

Az ismertetett rendelet szerint a vevők csakugyan rubelben fizetnek, de csak a második lépésben, miután először már devizában utalták a földgáz vételárát. A jogszabály szerint a barátságtalan országbeli vevő csak akkor kap gázt, ha devizát utal egy speciális számlára, amit egy orosz banknál nyitott, majd ezért rubelt kap, és ezzel kell fizetnie a földgázért. (A speciális számlát a "K" betűvel látták el, ami elsőre ugyanúgy megmagyarázatlanul maradt, mint az orosz harcjárműveken Ukrajnában látott "Z"-k.)

Időben Putyin bejelentését követték a híradások arról, hogy Robert Habeck német gazdasági miniszter kijelentette: szerződésszegés és zsarolás, ha az oroszok rubelben várják a fizetést a földgázért. Nem volt azonban világos, hogy ezzel a németek a második, rubel számla nyitását is visszautasítják-e - azaz lemondanak a gázról, amire pedig nagy szükségük van -, vagy elfogadják, hogy továbbra is a szerződés szerinti devizában utalnak. Scholz kancellár - aki szociáldemokrata, és nem a radikálisan oroszellenes Zöldek tagja, mint Habeck - úgy nyilatkozott, hogy a német vállalatok továbbra is euróban fizetnek az orosz gázért, amint a szerződésekben is  szerepel.

Akárhogy is, az marad, hogy a cégek euróban akarnak, tudnak és fognak fizetni

- idézte a Reuters Karl Nehammer osztrák kancellárt.

Az orosz gázcsapok tehát nyitva maradnak, és az európai döntéshozókon áll, miként kívánnak túljutni a Putyin orosz elnök által eléjük állított dilemmán. A rubel a dollár ellenében az egy hónapos csúcsok közelében vert tanyát.