A hét végén nőttek az orosz gázszállítások Európába, a Gazprom közleménye szerint a megrendeléseknek megfelelően, a Jamal-Európa gázvezeték pedig továbbra is kelet felé szállít gázt, Németországból Lengyelországba. Az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gázszállítások hétfőn emelkedtek a hétvégihez képest.

Az Ukrajnából a Velke Kapusany (Nagykapos) határállomáson keresztül Szlovákiába irányuló szállítási kapacitást hétfőn napi 824 ezer megawattóra (MWh) energiatartalomra foglalták le a szlovák TSO Eustream üzemeltető tájékoztatása alapján. Pénteken napi 786 ezer, a hétvégén pedig napi 670 ezer MWh volt a nyugatra irányuló szállítás.

Fotó: EyePress via AFP

A Gazprom hétfői közleménye szerint Ukrajnán keresztül az európai fogyasztók rendeléseinek megfelelően szállít gázt Európába.

A Balti-tengeren átvezető Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül Németországba szállított mennyiség hétfő reggel 73 417 MWh volt óránként, nagyjából a péntekinek megfelelő.

A Jamal-Európa gázvezetéken keresztül viszont továbbra is kelet felé tart a gázszállítás Németországból Lengyelországba. A német-lengyel határon lévő Mallnow mérési ponton a kelet felé irányuló szállítási mennyiség hétfő reggelre óránként 6969 MWh-ra emelkedett a Gascade üzemeltető adatai alapján. Azaz a pénteki 3770 MWh/h körüli mennyiség közel kétszeresére. A Jamal-Európa gázvezeték tavaly december óta – kisebb-nagyobb megszakításokkal – keleti irányba is szállít földgázt.