Lezárult pénteken a francia elnökválasztás kampányának utolsó napja, mindkét jelölt aktívan próbálta megnyerni az utolsó bizonytalan szavazókat is, akik vasárnap másodszor is az urnák elé járulnak.

A hivatalban lévő Emmanuel Macron és a szélsőjobboldali Marine Le Pen legutóbb szerdán mérkőztek meg egy közel 3 órás televíziós vitában. A legutóbbi közvélemény-kutatások azt sugallják, hogy 

Macron előnyére vált a szereplés és növekedett a támogatottsága.

Azonban az eredmények várhatóan így szorosabbak lesznek, mint a pár előző, 2017-es megmérkőzésekor. A pénteki közvélemény-kutatások szerint 

Macron most 57,5 százalékos előnyben van Le Pen 42,5 százalékával szemben.

Ráadásul a felmérések szerint a francia választók körülbelül 30 százaléka bizonytalan, és a közvélemény-kutatások válaszadói közül sokan azt nyilatkozták, hogy azt sem tudják, hogy elmennek-e egyáltalán szavazni – mondta Anelise Borges, az Euronews párizsi tudósítója.

Macron Dél-Franciaországba utazott

Emmanuel Macron pénteken a dél-franciaországi Figeac városába utazott, ahol a választások első fordulójában elnyerte a legtöbb szavazatot, majd őt követte a baloldali vezető, Jean-Luc Mélenchon. Most mind Macron, mind Le Pen a baloldali szavazókat próbálja megszólítani, akiknek jelöltje harmadik helyen végzett április 10-én. A közvélemény azonban mindkét jelöltet bírálja, plakátjaikat országszerte telefirkálták. Az elnököt öt év kormányzás után elitizmussal vádolják, Le Pent pedig radikális nézetei és kevés tapasztalata miatt ítélik el.

Macron már nem tudja kijátszani azt a kártyát, hogy ő az új arc, mint 2017-ben, azt ígérve, hogy megreformálja az országot. Jelenleg az a feladata, hogy megvédje az elmúlt évek munkáját és helytállását a válságok közepette– kommentálta Borges.

Le Pen szíve Észak-Franciaországba húzott

Mindeközben Marine Le Pen szintén az egyik fellegvárába utazott: Észak-Franciaországba.

Beállt a választói közé, a munkásosztály szavazói közé, akik panaszkodtak a sérelmeikről, a munkanélküliségről, az inflációról és a magas megélhetési költségekről– mondta a tudósító.

A nagy bankok is elárulták előrejelzéseiket

A Wall Street arra figyelmeztetett, hogy egyik jelölt se bízza el magát, hiszen a gazdasági és politikai bizonytalanság és nyomás közepette váratlan eredmények születhetnek.

A Goldman Sachs Macronra fogad

A Goldman Sachs szerint 90 százalék az esély arra, hogy Macron győz.

Ha a centrista jelölt sikerrel jár, a befektetők a piacokon belüli folytonosságra számíthatnak – még akkor is, ha Macron igyekszik újjáéleszteni reformista programját. Az ilyen reformok már nagyrészt beágyazódnak a jelenlegi piaci előrejelzésekbe – áll a bank csütörtöki feljegyzésében.

A pénzügyi intézet szerint azonban Le Pen győzelme esetén a piacokat sokkhatás érheti a francia bel- és uniós politika körüli bizonytalanság növekedése közepette. A francia választási rendszerben az elnöki jogkört nagyrészt a parlament diktálja, így a várható kockázatot majd csak a júniusi törvényhozási választások határozzák meg. Alacsony parlamenti népszerűség mellett Le Pen akár intézményi zsákutcába is kerülhet.

A Citigroup óvatosabb

Noha a Citigroup is Macron győzelmét tartja reálisnak, azonban a 90 százalék helyett mindössze 65 százalékos bizonyossággal. Valójában a bank szerint 

Le Pen győzelmének esélye most „jelentősen valószínűbb, mint 2017-ben”,

miközben fennáll az alacsony szavazási részvétel is, valamint a baloldali szavazók vonakodása Macron támogatásától.

Keddi közleményükben elmondták, hogy 

a francia bankokat érheti a legnagyobb csapás Le Pen meglepetésszerű győzelme esetén.

Le Pen növekvő esélyei miatt az euróra is nyomás nehezedik, ami egy Macron-győzelem esetén átfordulna „enyhe emelkedésbe”.

A Societe Generale bizonytalan

Societe Generale számára a végső eredmény hasonlóan tisztázatlan, és szerintük sem zárható ki Le Pen győzelme.

A verseny nagyon szoros, és továbbra is nagy a bizonytalanság. Még mindig elégedettséget látunk a választások körül, és Le Pen győzelme éles átárazódáshoz vezethet– közölte kedden a francia bank, hozzátéve, hogy a részvénypiacokat – különösen az euróövezeti bankokat és az olasz részvényeket, amelyek egyaránt érzékenyek az EU-integrációra – érintené az egyik legsúlyosabban Le Pen győzelme.

Nagy a tét

A közgazdászok máshol is egyetértettek abban, hogy a végső eredmény döntő fordulópontot jelenthet a francia politikában.

Egyikük győzelme teljesen más politikai, gazdasági, európai és geopolitikai pályára vinné Franciaországot– közölte csütörtökön az ING Economics.

Míg Macron győzelme valószínűleg további EU-integrációhoz vezetne, Le Pen győzelme kedvezőtlen lenne Európa kohéziója szempontjából.

Mivel Franciaország mindig is az európai integráció egyik mozgatórugója volt, egy euroszkeptikus francia elnök megválasztása nagyon fájna az Európai Uniónak. Arról nem is beszélve, hogy Le Pen szkeptikusabb az Oroszország elleni európai szankciókkal kapcsolatban is– áll a közleményben.

Le Pen prioritásai között szerepel Franciaország kivonása a integrált parancsnoksága alól, és a Moszkvához való közeledés – ami egyértelműen eltér az EU álláspontjától.

Ez az ismeretlenbe ugrás valószínűleg a pénzügyi piacok kedvezőtlen reakciójához és nagyon bizonytalan gazdasági pályához vezetne, ami rányomná a bélyegét a következő évek növekedési kilátásaira– mondta az ING.

A Berenberg Economics szerint eközben a jelöltek belpolitikával kapcsolatos ellentmondásos nézetei is jelentős hatással lehetnek az üzleti életre és a külföldi befektetésekre.

Sok minden forog kockán Franciaország és az EU számára– állapították meg pénteken a közgazdászok.