Gyorsan dönt a német kormány a Rheinmetall kérelméről, úgyhogy hamarosan kiderül, jóváhagyja-e Berlin a 100, régi gyártású Marder gyalogsági páncélozott harcjármű Ukrajnába szállítását – közölte a kabinet szóvivője hétfőn, anélkül, hogy a kormány nevében konkrét határidőt vállalt volna. Ez lenne az első német nehézfegyver-szállítmány hadban álló keleti szomszédunkba.

Nehéz döntés előtt áll Olaf Scholz – Fotó: Clemens Bilan / Pool/Getty Images

Mint ismert, a német Rheinmetall védelmi vállalat korábban engedélyt kért a harci járművek Ukrajnába szállítására. Az engedély már csak azért is sürgős lenne, mert a Mardereket a kiszállítás előtt a következő hónapokban még rendbe kell hoznia a cégnek. Valószínűleg még a járművekben használt fegyverek svájci gyártójával is tárgyalniuk kell, mivel az alpesi köztársaság semleges státuszára hivatkozva megtagadta a svájci gyártmányú lőszerek reexportjának engedélyezését.

A Rheinmetall kérelme nyomán Olaf Scholz kancellárnak egyértelműen állást kell foglalnia, hogy a nehézfegyvereket  Németországból közvetlenül Ukrajnába küldhetik-e, mivel a Marder-üzlethez a Scholz által elnökölt német nemzetbiztonsági tanács jóváhagyása is szükséges. A Rheinmetall egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

Scholzot egyre több bírálat éri bel- és külföldön egyaránt, amiért vonakodik nehézfegyvereket, például harckocsikat szállítani Ukrajnába.

Christine Lambrecht védelmi miniszter a múlt héten a kormánykoalícióhoz intézett levelében viszont azt írta, hogy az Ukrajnába irányuló exportkérelmeket „abszolút prioritásként fogjuk kezelni. A kabinetben történő egyeztetés után fő szabály szerint még a benyújtás napján döntést hozunk róluk”.

A Rheinmetall a közelmúltban szerzett 25 százalékos részesedést a hazai tőzsdén jegyzett 4iG infokommunikációs cégben.  A társaság Szlovákiában is aktív. A német vállalat részvényei hétfőn – az európai tőzsdeindexek 1,5-2 százalékos zuhanása dacára – kora délutánig 0,8 százalékkal, 218 euró fölé drágultak. Tavaly év végén még 83 eurón zártak a papírok. A jelentős emelkedés hátterében a 100 milliárd eurós tervezett német haderőfejlesztési program áll.

Armin Papperger, a Rheinmetall elnök-vezérigazgatója a múlt héten a 4iG tanácsadó testületébe is  bekerült.