Az Egyesült Királyság gazdasága a vártnál nagyobb mértékben lassult februárban, ami elsősorban az autógyártás alkatrészhiányból fakadó visszaesésének, az évtizedek óta nem látott erejű viharok okozta zavaroknak és az egészségügyi kiadások csökkenésének következménye, de emellett a háztartások is mindinkább visszafogják a kiadásaikat, mert tartanak a megélhetési költségeik jelentős emelkedésétől.

Fotó: PETER BYRNE / AFP

A bruttó hazai termék havi növekedése februárban mindössze 0,1 százalék volt a januári 0,8 százalékkal szemben – közölte hétfőn a Nemzeti Statisztikai Hivatal –, ami elmarad a piaci elemzők 0,3 százalékos becslésétől. Februárra a brit gazdaság ezzel együtt is 1,5 százalékkal meghaladta a két évvel ezelőtti, járvány előtti teljesítményét.

Noha az omikron csak enyhe hatással volt a gazdaságra, a közgazdászok mégis lefelé módosították 2022-re vonatkozó növekedési előrejelzésüket, mivel az az energia- és nyersanyagárak emelkedése, valamint az ellátási láncok zavarai – melyeket az ukrajnai háború tovább erősített – lassítják a gazdaságot. Márciusban a brit költségvetési hivatal a 2022-es növekedésre vonatkozó előrejelzését az előző, októberi előrejelzésben szereplő 6 százalékról 3,8 százalékra vágta vissza, és azt jósolta, hogy az infláció még ebben az évben 40 éves csúcsra, 8,7 százalékra emelkedik. A hivatal szerint a háztartások rendelkezésre álló jövedelmét érő nyomás a magasabb infláció és a fizetéseket érintő áprilisi adóemelések miatt a feljegyzések 1956-ban történt kezdete óta a legnagyobb lesz.

Ruth Gregory, a Capital Economics vezető közgazdásza a stagnáláshoz közeli GDP-adat fényében úgy látja, hogy a következő hónapokban sokkal valószínűbbé vált a visszaesésének kockázata, melyet más elemzők is megerősítenek, azt állítva, hogy a gazdaság a júniusig tartó három hónapban zsugorodni fog.

A gazdasági kilátások rövid távú romlása miatt, az elemzők többsége úgy gondolja, hogy a Bank of England 1 százalékra történt emelés után a jövő hónapban nem változtat majd a jegybanki kamatlábakon.

A szolgáltatási ágazat az omikron lecsengése után erősödött, bár az egészségügyi kiadások csökkenése ellensúlyozta a vendéglátás és a turizmus erősödését, így mindössze 0,2 százalékos lett az ágazat bővülése havi alapon.

Az alkatrészhiány 0,4 százalékos visszaesést okozott a feldolgozóiparban, főként a járműgyártás 5,4 százalékos zuhanása miatt. A viharok és az emelkedő anyagköltségek ártottak az építőiparnak, ahol a termelés 0,1 százalékkal csökkent a hónap folyamán, míg a bányászat 3,2, a villamosenergia- és gáztermelés 0,6 százalékkal zuhant. Az ipari teljesítménye így összesen 0,6 százalékkal csökkent az egy hónappal korábbihoz képest, az előző havi 0,7 százalékos emelkedés után, szemben a 0,3 százalékos piaci várakozásokkal.

A gyengébb GDP-növekedés ellenére az Egyesült Királyság kereskedelmi deficitje februárban 9,3 milliárd fontra csökkent az előző havi rekordösszegű 12,8 milliárd fontról, az 4,4 százalékos emelkedése miatt, amit az áruforgalom 7,8 százalékos bővülése, ezen belül különösen az EU-országokba irányuló kivitel 25,4 százalékos megugrása hajtott. Márciusban azonban várhatóan romlani fognak az EU-s exportadatok, mivel a csatornán való átkelési időt sok esetben 25 óránál is hosszabbra nyújtja, hogy a P&O kompüzemeltető azonnali hatállyal elbocsátott 800 tengerészt, hogy őket olcsóbb külföldi munkavállalókkal pótolja. A döntés kormányzati szintekig érő felháborodást okozott, a forgalom azonban április közepéig sem állt helyre.

A font árfolyama a múlt hét végén 2020 novembere óta a legalacsonyabb szintre esett az erősödő dollárral szemben, és az euróval szemben is romlott az árfolyama, mivel a befektetők szerint növekszik az euróövezetben az esély a monetáris szigorítására. A font árfolyama a GDP-adatok nyilvánosságra kerülését követő órában ismét gyengült a dollárhoz és az euróhoz képest, azóta viszont erősödő trend látható.