Nagy ijedtséget okozott Magyarországon is, miután kiderült: szalmonellás Kinder termékek kerültek forgalomba a Ferrero belgiumi gyárából. A VG is több cikket írt a témában, amelyek alatt rengetegen írtak aggódó kommenteket, a gyártó cég magyarországi leányvállalata pedig összegyűjtötte, melyek a biztonságos termékek.

Itt megnézheti, milyen Kinder csokikat adhat nyugodtan húsvétkor ajándékba

A Ferrero Magyarország összegyűjtötte azoknak a Kinder termékeknek a listáját, amelyeket nem érintenek a visszahívások.

Európában egyébként már több mint száz megbetegedésről érkeztek hírek, elsősorban gyerekek lettek rosszul a fertőzött édességektől.

Most lapunk megkereste a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, hogy tudnak-e már magyar betegről.

Magyarországon az NNK tájékoztatása szerint jelenleg nincs Kinder termékkel igazoltan összefüggésbe hozható szalmonellózis
– válaszolta a VG-nek a Nébih.

„A Nébih rendelkezésére álló információk alapján Magyarországon eddig egyetlen megbetegedést sem hoztak összefüggésbe az EU több tagállamában járványt okozó baktériummal” – írta a hatóság, majd hozzátették: ezt a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai is megerősítik, nyilvántartásuk szerint a Salmonella typhimurium okozta megbetegedések előfordulási aránya az előző évek ezen időszakához hasonló.

Fotó: GERARDO VIEYRA / AFP

Rengetegen aggódtak

A Nébih azt is elárulta érdeklődésünkre, hogy ügyfélszolgálatukra hirtelen nagyszámú kérdés érkezett aggódó szülőktől, nagyszülőktől, óvodavezetőktől, akik elsősorban az általuk vásárolt termék fogyaszthatóságával kapcsolatban, további termékek lehetséges érintettségére vonatkozóan, valamint a forgalmazók általi visszavásárlás feltételei ügyében kértek tájékoztatást.

„Kollégáink minden megkeresésre választ adnak, de a fogyasztók széles körét hivatalos honlapunk segítségével tudjuk a leghatékonyabban tájékoztatni, ahol folyamatosan frissítjük a Kinder termékek lehetséges fertőzöttségére vonatkozó, a hatóság rendelkezésére álló információkat, és megosztjuk a termékvisszahívással kapcsolatos részleteket is, melyről az élelmiszer-forgalmazók tájékoztatják a hatóságot” – közölte a Nébih sajtóosztálya.

A termékeket azokba a boltokba kell visszavinni, amelyben vásárolták, ehhez nem szükséges a számla megléte sem.

Kiderült, melyik alapanyag okozhatta a Kindernél a szalmonellát

Az európai egészségügyi hatóság vizsgálata megállapította a fertőzés feltételezett felelősét.