A pénzügyi piacokon előrejelzések mellett víziókkal is dolgoznak a kereskedők: ezek olyan árfolyamszintek, amelyek rém-, vagy tündérálomként a szemek előtt lebegnek, de nem gondolják, hogy tényleg megvalósulnak. Ilyen ijesztő árfolyamszintnek tetszett az euró számára az 1,05, amikor novemberben arról írtunk, hogy a svájci frank és a dollár keresztet illetően is megjelent a Commerzbank devizapiaci elemzéseiben. 

Néhány évvel ezelőtt - amikor a magyar háztartások egy jelentős része még jelentős svájcifrank-hitel terkeket nyögött - az alpesi deviza mozgása lett volna az érdekesebb, manapság azonban a számunkra fontosabb a zöldhasú, hiszen amikor az eurót gyengítve vásárolják, az általában nyomás alá helyezi a közép-európai devizákat, köztük a forintot. Az 1,05-ös jóslat tehát egyáltalán nem tűnt kecsegtetőnek a mi számunkra sem. 

A Commerzbank deviza és feltörekvő piaci elemzője Thu Lan Nguyen, azt a kérdést vetette fel, esetleg nem fenyeget-e a 2014-es események megismétlődése, amikor 1,4-ről 1,05-re szaladva összeomlott az euró árfolyama a dollár ellenében, miután kiderült, hogy a Fed kamatai emelésébe kezd.

Most azonban a piac nem gondolja, hogy ennyire rossz lenne a helyzet, hiszen a Fed ugyan emelni fog, de a nem túl távoli jövőben várhatóan ugyanezt teszi az Európai Központi Bank. Azaz nem várható, hogy az euró megismétli a 2014-es fiaskót - volt az elemző válasza.

Ezen a héten az euró az 1,05-ös szint alá bukott a dollár ellenében.

Az ötéves mélypont környékéről még azt sem tudta komolyan visszatornászni, hogy kiderült: az első negyedévben a várt növekedés helyett visszaesett az amerikai gazdaság, és ezzel a háttérrel készülnek a piacok a május 4-ei Fed-ülésre, ahol tovább emelkedhetnek a kamatok.

Ami azt illeti, az elmúlt alig fél évben sok minden másképp alakult a vártnál. Az euró ugyan addigra ugyan már 1,13 köré gyengült a nyári 1,2 feletti szintekről, és az Atlanti-óceán innenső és túlsó oldalán is erősen felpörgőben volt az de kevesen hitték elhibázottnak az EKB-nak azt az alapállását, hogy az energia- és nyersanyaghiány elmúlik, és az infláció gyorsan visszatér a két százalékos cél közelébe. Frankfurttól New Yorkig nem sokan gondolták az irodákban, hogy az évekig erős dollár képes lesz megismételni ezt a teljesítményt, és általában szép kilátásokat jósoltak a közép-európai devizáknak is.

Aztán jött a 2022-es év - amely a forint számára kiválóan indult -, és minden másképp lett.

Az elmúlt hónapok során egymás után következtek az európai inflációs előrejelzések feljebb tolásai - a német kormány például az év eleje óta megduplázta idei jóslatát -, jöttek az egyre magasabb, több évtizedes rekordokat döntő havi árindexadatok, egyre erősödtek az EKB-n belül is a figyelmeztető hangok, míg végre április végére az elmúlt évek "úgyse lesz" listájára a Brexit, Donald Trump elnökké választása és az ukrajnai háború kitörése mellé felkerült az 1,05-ös euró árfolyam is.

A Commerzbank jegyzeteibe egyébként helyette újabb bűvös szám került, a kerek 1,0, ami azt jelentené, hogy egy euró egy frankot érhet, illetve egy dollárt, ha a háború nyomán tovább súlyosbodik az európai A svájci frank már elérte ezt a szintet - amint a novemberi vízió megjelenése környékén az 1,05-öt is.