Nemzetközi gazdaság

A bűvös szám az 1,05, figyeljük csak a devizákat, beleértve a forintot!

Amikor a világpiacokon szaporodik a szóbeszéd célszintekről a fő devizák árfolyamkeresztjeiben, borítékolhatók a kilengések, és ilyenkor nehezebbé válhat a nemzetközi mozgásokra érzékeny kisebb devizákkal dolgozó jegybankok élete.

Technikai szintek az árfolyamokban mindig vannak, befolyásoló erőre azonban igazán akkor tesznek szert, amikor valami okból elkezdenek többet beszélni róluk. Érdekes egybeesés, hogy az euró keresztárfolyamaiban az utóbbi idők mozgásai és fejleményei nyomán az 1,05-ra irányult a figyelem ilyen mágikus számként a dollár és a svájci frank ellenében egyaránt. Ennek a zegzugos pályára került forintot illetően is van relevanciája, hisz a feltörekvő piaci devizákat a helyi eseményeken – például a jegybanki döntéseken – kívül időnként erőteljesen igazgatja a dollár vagy az euró – főképp az előbbi – iránti kereslet, miközben a frank szintjei nálunk inkább csak fájdalmas emlékeket ébresztő érdekességet jelentenek.

Fotó: Shutterstock

Az 1,05-os euró mint kitüntetett szint a dollár és a frank keresztben például a Commerzbank devizajegyzeteiben két egymást követ napon bukkant fel, és miután ma erről írtak, az erősödő frank át is ütötte, a 2015. nyári szintekre térve vissza. Valamiféle „népi teória”, hogy az 1,05 a svájci jegybank (SNB) fájdalomküszöbe – írta Ulrich Leuchtmann, a német pénzintézet fő devizaelemzője –, amelyet 2020 tavaszán piaci intervenciókkal meg is védett. Gondolhatnánk, ezúttal nem annyira fontos fékezni a frank erősödését, hisz az 1,2 százalékon futó a jegybank 0–2 százalékos célsávjának a felső felébe ért, csakhogy ha a piacot az a benyomás éri, hogy megszűnt az ellenállás, a vásárlók rászabadulhatnak a frankra. „Aki akkor már itt volt, biztos, hogy nem felejtette még el a 2015-ös katasztrófát” – tette hozzá a közgazdász, arra emlékeztetve, amikor az erősödő frank elszabadult, mert az SNB feladta az ellenállást.

Fotó: VG

Ez sok devizahitelesnek máig fájó emlék a régiónkban, bár Magyarországon a döntéshozók ebben az esetben még időben óvintézkedéseket tettek. Fontosabb most számunkra a másik 1,05, a dollár elleni. Az euró a zöldhasú ellenében értéke egynegyedét elvesztve erre a szintre zuhant 2014-ben, amikor világossá vált, hogy a Fed meg fogja emelni kamatait – emlékeztet Thu Lan Nguyen, a Commerzbank elemzője. Az euró ma zuhant, megközelítve a szerdán elért 1,1263-es mélypontot, miután Ausztria a járvány miatt ismét teljes zárlatot rendelt el.

Fotó: VG

Hogy merre tart ez az árfolyamkereszt, a forint számára azért is releváns, mert a dollár iránt erősödő világpiaci kereslet papírforma szerint a régiónk devizáinak az eladásához vezet, lerántva őket az euró ellenében is. Pontosan ez is történt ma: miután az MNB keddi és csütörtöki emelései az alap- és egyhetes betéti kamatban 363 alá erősítették a forintot az euró ellen, a mai dolláreladás megint a 368 környékére vetette vissza. A globális szelek alaposan felkavarják a port az infláció ellen kamataik emelésével küzdő jegybankok számára. Valóban elcsúszik-e 1,05-ig az euró, nem lehetetlen, de nem is valószínű, feltételezve hogy az infláció jövőre alábbhagy a világban – vélte Thu Lan Nguyen. Az opciós piacok mozgásai azonban arra figyelmeztetnek, hogy jelentősen megnőhetnek a kilengések a devizapiacokon – írta.

Fotó: VG
technikai indikátorok EKB dollár árfolyam dollár infláció Fed svájci frank svájci frank alapú hitel forint árfolyam EKB kamat Commerzbank euró dollár euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek