Nemzetközi gazdaság

Moszkva jelentős lépést tett a fizetésképtelenség felé

Oroszország a mai napon közelebb került a fizetésképtelenséghez. Legutóbb lejáró dollárban denominált eurókötvényei után rubelben fizetett az ország és állítása szerint ez addig így fog maradni, ameddig nem oldják fel a devizatartalékaira kivetett szankciókat.

Az Egyesült Államok még hétfőn megtiltotta az amerikai bankoknak, hogy Oroszország a dollárkötvények után esedékes kamatokat a náluk vezetett számláiról törlessze - írta meg a Reuters

Az USA újabb szankciókat vezetett be

Az Egyesült Államok újabb döntése értelmében Oroszország nem törlesztheti az amerikai bankszámláiról a dollárban jegyzett államadósságának aktuális kamatait.

Ez után a döntés után Moszkvának döntenie kellett, hogy fizetésképtelenséget jelent, vagy hozzá nyúl a dollár tartalékokhoz. Utoljára 1917-ben fordult elő, hogy Oroszország fizetésképtelen lett volna.

A Kreml közölte, hogy továbbra is fizetni fogja a kamatokat.

Oroszországnak minden szükséges forrása megvan ahhoz, hogy adósságait kiegyenlítse. Ha a szankciók miatt az adósságok törlesztését blokkolják, akkor a jövőben rubelben fogjuk kiegyenlíteni az adósságokat

– mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Fotó: Sergey Guneev / Sputnik / AFP

Moszkvának jelenleg 15 nemzetközi kötvénye van, nagyjából 40 milliárd dollár értékben. Mielőtt az Egyesült Államok bezárta előtte a kiskapukat több eurókötvényét sikerült kiegyenlítenie.

Az orosz pénzügyminisztérium a mai napon közölte, hogy 

hétfőn esedékes 2022-ben és 2042-ben lejáró dollárban denominált eurókötvényei után rubellel fizetett.

Erre azért volt szükség, mert az ügyben résztvevő külföldi bank megtagadta a 649 millió dollár kifizetésére vonatkozó utasítást.

Globális hitelminősítők közölték, hogy Oroszországnak mindössze 30 napja van, hogy dollár tartozások kiegyenlítésére. Ha addig nem kerül a kötvénytulajok számlájára a pénz, akkor beáll a fizetésképtelenség.

Dmitrij Peszkov megerősítette, hogy a fizetésképtelenség valóban beállhat, de ez szerinte csak egy mesterséges állapot lenne, vagyis valódi mulasztásról az ő értelmezésében nem lehet beszélni.

 

dollárkötvény Oroszország adósság kötvány Moszkva szankciók
Kapcsolódó cikkek