Elemzők szerint a Roszkozmosz nem torolja meg az őt ért nyugati kibertámadást – írja a cityam.com. Az orosz űrközpont főnöke, a Vlagyimir Putyin elnök szövetségesének számító Dmitrij Rogozin kicsinyes csalóknak nevezte a hackereket.

A Network Battalion 65 nevű hackercsoport állítása szerint szerverinformációkat szereztek meg az űrközpontból, amelyeket közzétettek a Twitteren.

A központ minden űrtevékenységet gond nélkül működtet – írta tweetjében Rogozin.

Egy elemzés azonban az feltételezi, hogy a Conti nevű orosz hackercsapat áll a támadás mögött, mivel szerintük a támadás során használt forráskód 66 százaléka egyezik a Conti által használtakéval. A Conti zsarolóvírusokon keresztül dollármilliókat csalt már ki amerikai és európai vállalkozásoktól. Ők állították le az ír egészségügyi szolgálat kulcsfontosságú informatikai rendszereit.

Fotó: Sputnik via AFP

A Dragonfly biztonsági hírszerző cég elemzője a portálnak azt nyilatkozta, hogy megvizsgálták a Network Battalion 65 közelmúltbeli tevékenységét, és valószínűtlennek tartják, hogy Oroszország, illetve az orosz államhoz köthető hackercsoportok megtorolnák a támadást, például visszaadják azt a NASA-nak.