A német hálózatot szabályozó hatóság vezetője, Klaus Mueller szerint az ország gázkészletei legalább a nyár végéig, szerencsés esetben pedig akár kora őszig is kitarthatnak, akár abban az esetben is, ha Oroszország azonnal a csapok elzárása mellett dönt – írja a Reuters.

Noha a Bundesnetzagentur nevű hatóságot vezető Mueller szerint a tartalékok valamivel jobbak, mint 3 vagy 4 hete, ez még mindig azzal járhat, hogy korlátozni kell az energiaellátást, aminek során a háztartások és a kritikus infrastruktúrák, mint például a kórházak élvezhetnek elsőbbséget. Az energiafelhasználás korlátozásának lehetőségét azonban a német lakosság jelentős része a tisztviselő szerint még mindig alulbecsüli, pedig az oroszok által elkövetett atrocitások egyre erőteljesebb nyomást helyeznek az országra, hogy önként szabaduljon meg az orosz energia importjától, amiből Moszkva a hadikiadásokat fedezi.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A múlt hónapban Németország a gázellátás sürgősségi biztosítását célzó három lépcsős terv első fokát léptette életbe, ami a későbbiekben ténylegesen az energiahasználattal kapcsolatos korlátokhoz vezethet. Azonban a háztartások jól teszik, ha nem tekintik kőbe vésettnek az előnyüket, hiszen az otthoni szaunákat és hasonló luxusfogyasztásokat nekik is fel kellhet adniuk, ahogy az egyetlen lakóval bíró nagy lakások sem számíthatnak folyamatos gázellátásra vészhelyzet esetén. A gyógyszergyártó, illetve élelmiszeripari vállalatok azonban minden lehetséges korlátozás esetén előnyt élvezhetnek.

Az múlt héten határozott a legújabb szankciókról, melynek keretében a szén behozatala tilos lesz augusztustól és Németország is elkezdett dolgozni az orosz források csökkentésén. Így a háború kezdete óta az orosz részesedés a gázimporton belül 55-ről 40 százalékra, az olajimporton belül 35-ről 25 százalékra csökkent, míg a szénbehozatal terén lefeleződtek az orosz szállítások, így az már csak az negyedét adja.

Olaf Scholz német kancellár a múlt héten arról beszélt, hogy a hajón könnyebben szállítható orosz olajtól Németország már az idei évben meg tud szabadulni, ám Berlin arról is beszélt, hogy a földgáz kapcsán csak 2024. nyarát látja reálisnak az orosz függőség kiváltására.

Recesszióba sodorhatná Németországot, ha az EU betiltaná az orosz energiát

Olaf Scholz valószínűleg ellene lesz a teljes embargónak.