Képviselők egy csoportja benyújtott kedden egy törvénytervezetet a parlament alsóházának, amelyben azt javasolják, hogy az Oroszországot elhagyó külföldi cégek üzleteit helyezzék át az állami tulajdonban lévő Vnyesekonombankhoz (VEB), lehetőséget adva az ilyen cégek tulajdonosainak, hogy három hónapon belül újraindítsák tevékenységüket Oroszországban, vagy eladják az üzleteket – számolt be a Reuters.

Fotó: Shutterstock


A február 24-én Ukrajna ellen indított támadás nyomán számos külföldi vállalat jelentette be oroszországi üzleteinek és gyárainak ideiglenes bezárását, vagy végleges távozását az országból. Az új törvénytervezet szerint a VEB-et – vagy hatósági, illetve bírósági döntés alapján másik szervezetet – azoknak a cégeknek az esetében bíznák meg külső ügyintézőként, 

ahol a külföldi tulajdonrész meghaladja a 25 százalékot. 

Hasonlóképpen járnának el azon vállalatok esetében is, amelyek kritikus fontosságú szerepet játszanak az infrastruktúrában vagy bizonyos áruk ellátásában monopolhelyzetet élveznek, amennyiben a távozásuk veszélyezteti az ellátási láncokat, illetve munkahelyek leépítését eredményezheti.

Az orosz hatóságok már korábban felvetették, hogy államosíthatják a távozás mellett döntő nyugati befektetők vagyonát. A múlt héten pedig Mihail Misusztyin miniszterelnök arra kérte a külföldi vállalatokat, hogy a munkahelyek megőrzése érdekében tartsák fenn a termelésüket Oroszországban még akkor is, ha a távozás mellett döntenek.