Nemzetközi gazdaság

Rekord sebességgel szállítja a fegyvercsomagokat az USA az ukránoknak

A Pentagon egyik tisztviselője elmondta, hogy az Egyesült Államok által az elmúlt hetekben Ukrajnának küldött több milliárd dollárnyi segélyszállítmány soha nem látott sebességgel ért célba. Ebbe a fegyverszállítmányok is beletartoznak.

Az Amerikai Egyesült Államok rengeteg fegyverrel támogatja Ukrajna küzdelmét az oroszmegszállókkal szemben – írta meg a Buiness Insider. Legutóbb egy 100 millió dolláros segélycsomagot jelentettek be, amiben az amerikai védelmi minisztérium állítása szerint

további Javelin páncéltörő rakéták is vannak.

Korábban április 1-jén jelentett be az USA egy 300 millió dolláros biztonsági támogatási csomagot, illetve azt megelőzően március 16-án egy 800 millió dolláros szállítmányt.

Ezzel eddig 1,7 milliárd dollárnyi támogatást nyújtott az Egyesült Államok Ukrajnának a háború kitörése óta.

A Pentagon szóvivője elmondta, hogy a szállítmányok soha nem látott sebességgel érnek célba.

Az elnök aláírásától a régióba való megérkezésig csak négy nap telik el. Nagyon gyorsak és óvatosak vagyunk a földi szállítások esetében is. Képesek vagyunk bejuttatni Ukrajnába a szállítmányokat, amik 48 órán belül a harcmezőre érkezhetnek. Ez rendkívül gyors

– fogalmazott John Kirby.

Fotó: Alexis Moradian / US Marine Corps

Az április elsején küldött 300 milliós csomag többek között Switchblade taktikai drónokat is tartalmazott. Ezekből az eszközökből már korábban is küldött az USA, az ukránok pedig eredményesen használták őket az orosz konvojok ellen. 

Az Egyesült Államok legmodernebb harci drónjaiból küld Ukrajnának

Az amerikai védelmi erők egyik tisztje szerint az ukránoknak küldött drónok ütőképes fegyverek lesznek a túlerőben lévő orosz csapatokkal szemben.

A Fehér Ház korábban a Switchblade 300-as sorozatából küldött az ukrán seregnek. Ezek másfél kilogrammos eszközök, amik 15 perc repülési idő alatt majdnem 10 kilométert tudnak megtenni. Gyalogság vagy könnyű járművek ellen a leghatásosabbak. Az április elsején küldött szállítmányban már Switchblade 600-as drónok is helyet kaptak - írta meg a Yahoo! News.

Ezek már több mint 22 kilogrammos eszközök, amik 40 percig képesek a levegőben maradni és majdnem 40 kilométeres távolságot is megtehetnek.

A 600-as sorozat olyan erős robbanófejjel van felszerelve, mint egy Javelin páncéltörő rakéta.

A Switchblade drónok földről indítható, pilóta nélküli repülő eszközök. A használó a levegőbe ereszti a nagyjából bagett méretű eszközt, ami alacsonyan a cél fölé repül majd belecsapódik a kívánt célpontba. Ezeket a fegyvereket kamikaze drónoknak is szokták nevezni.

Az Egyesült Államok nem bízza a véletlenre legújabb 600-as drónsorozatának az ukrajnai tesztelését.

Egy tucat ukrán katonát képeznek jelenleg Amerikában a Switchblade-ek használatára

számolt be róla a Reuters. A cél az, hogy amikor ezek a katonák visszatérnek az anyaországukba, akkor kiképezik az ukrán sereg többi részét is a drónok használatára.

 

Drón háború Ukrajna USA fegyver
Kapcsolódó cikkek