A majomhimlő meglepően gyorsan jelent meg a világ több országában. A Járványügyi Koalíció (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations – CEPI) vezérigazgatója, Richard Hatchett a Világgazdasági Fórumon elmondta, hogy ez a járvány ugyan nem jelent akkora veszélyt, mint a Covid-19, de így is nagyon aggasztó – írta meg a CNBC

A 2020-as találkozó óta ez az első alkalom, hogy újra összegyűlünk Davosban és most ismét egy veszélyes betegséggel találjuk szembe magunkat

– mondta Richard Hatchett. Hozzátette, hogy fel kell ismerni azt, hogy a koronavírus lecsengése után a világ ismét mozgásba lendült, az emberek a világ minden táján útra keltek, ez pedig lehetőséget ad egy újabb fertőző betegség szétterjedésére.

Mi az a majomhimlő, és hogy került Európába?

A majomhimlő egy nyállal, testnedvekkel terjedő vírus, amely lázzal, duzzadt nyirokcsomókkal és fájdalmas kiütésekkel jár, de általában enyhe lefolyású.

A majomhimlő egészen más, mint a koronavírus. Nem légi úton terjed, így sokkal nehezebben tud emberek között fertőzni. A majomhimlőhöz rendkívül szoros fizikai érintkezés kell, hogy terjedjen. Az, hogy egy ilyen nehezen terjedő vírus is rövid idő alatt világszerte megjelent nagyon aggasztó a kutatók szerint. 

Itt az emlékeztető, hogy a fertőző betegégek még mindig jelen vannak a modern világban

– mondta Hatchett.

Ez a betegség ugyan abba a családba tartozik, mint a himlő, de annál jóval kevésbé veszélyes. Alapvetően ritka kórról van szó, ami Közép- és Nyugat-Afrikában szokott előfordulni. Nevét onnan kapta, hogy a vírust először majmok szervezetében mutatták ki még 1958-ben. Az első emberi esetet 1970-ben jegyezték fel. 

Kezdeti tünetei a láz, fejfájás, hátfájás, izomfájdalom és duzzanat. Az első tünetek jelentkezése után nagyjából 1-3 nap múlva megjelennek a kiütések, amik főként az arcról indulnak és terjednek szét az egész testen. A betegség nem kifejezettebben súlyos, bár Nyugat-Afrikában feljegyeztek néhány halálesetet.

Thailand, Lop Buri, 2021-11-28. Graffiti. The Monkey Buffet Festival (wheelchair monkey party) held the last sunday of November in Lop Buri. About 2000 local Macaques are fed with tables of fruits and vegetables. Photograph by Maxime Gruss / Hans Lucas. Thailande, Lop Buri, 2021-11-28. Un tag.Le Monkey Buffet Festival (fete des singes en fauteuil roulant) a eu lieu le dernier dimanche de novembre a Lop Buri. Environ 2000 macaques locaux sont nourris avec des tables de fruits et legumes. Photographie de Maxime Gruss / Hans Lucas. (Photo by Maxime Gruss / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Maxime Gruss / Hans Lucas via AFP

Az Egészségügyi Világszervezet szerint nem áll az emberiség egy újabb súlyos járvány előtt, de nem árt az óvatosság. A WHO úgy látja, hogy megfelelő felkészüléssel, válaszlépésekkel és megelőzéssel megfékezhető a betegség az Afrikán kívüli országokban.

Az Európai Unióban eddig 12 országban 118 majomhimlős esetet regisztráltak. Az Egyesült Királyságban 78-at.

Újabb országokban ütötte fel a fejét a majomhimlő

Az Egyesült Arab Emírségekben és Csehországban is megjelent a majomhimlő - írta meg a BBC. Korábban Európában Szlovéniában is regisztrálták a megbetegedést.