A Nike is elhagyja Oroszországot – írja a The Moscow Times.

Nem sokkal azután, hogy az Oroszországban 17 éve jelenlévő Marks & Spencer bejelentette kivonulását, egy másik ruhamárka is közölte, hogy elbúcsúzik az orosz vásárlóktól. Bár a Nike március elején – tiltakozásul Moszkva ukrajnai inváziója ellen – ideiglenesen bezárta összes oroszországi üzletét, néhány független, hivatalos forgalmazója tovább működött.

476430804 A wall mural, depicting Russian General Georgy Zhukov, a World War II Soviet hero, sits on a building above a Nike Inc. sportswear store and a Starbucks Corp. coffee shop on Arbat street in Moscow, Russia, on Monday, June 8, 2015. Rents in Moscow's most coveted neighborhoods are plunging as demand withers with the exodus of U.S. and European executives. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Andrey Rudakov / Bloomberg via Getty Images

A Nike és a márka két legnagyobb engedélyezett oroszországi forgalmazója közötti szerződések azonban május 26-án, csütörtökön lejárnak, és a Nike „működési nehézségekre” hivatkozva úgy döntött, nem hosszabbítja meg azokat, és nem is köt új megállapodásokat Oroszországban.

Azonban az értesülések szerint a cég az orosz alkalmazottainak továbbra is fizetni fog.

Hasonlóan jár el az országot szintén elhagyó Starbucks is: további hat hónapig kifizeti mind a kétezer orosz dolgozóját, hogy segítsen nekik átvészelni az álláskereséssel járó átmeneti időszakot.

Az orosz Inventive Retail Group (IRG), amely az ország 56 engedélyezett Nike üzletéből 37-et üzemeltet, közölte, hogy kifogyóban vannak a készleteik, a készletszállításokat pedig már felfüggesztették. Az IRG PR-vezetője azt mondta, ezeket az üzleteket kénytelenek lesznek bezárni.

A Nike egyelőre nem árulta el, hogy termékei a független üzletek bezárása után is kaphatók lesznek-e Oroszországban, de sokak szerint a több márkát is forgalmazó sportboltokban igen.

Felvételen, ahogy az oroszok tülekednek a hamburgerért az utolsó még nyitva lévő McDonald’sban

Kilométeres sorok álltak az utolsó oroszországi McDonald's előtt.