Az Ukrajna ellen indított invázió miatt a Mark & Spencer bejelentette, hogy

17 év után kivonul Oroszországból.

A kiskereskedelmi óriáscég már márciusban leállította az oroszországi szállítását, de ekkor még azt állította, hogy összetett franchise-ügyletek miatt nem tud teljes mértékben kivonulni és nagyjából 50 üzletet még nyitva tart.

Legfrissebb közleményükről a BBC számolt be, eszerint pedig

a tárgyalások véget értek és a vállalat kilép az orosz franchise-ból.

A woman wearing a face mask carries bags from food and clothing retailer Marks and Spencer outside the boarded-up entrance of temporarily-closed department store Selfridges on Oxford Street in London, England, on March 11, 2021. This week marked the first stage of coronavirus lockdown easing across England, with schools reopening and some limits on social contact loosened. Non-essential shops, bars, restaurants and other hospitality and leisure businesses remain closed, however, and will not reopen until next month under the current timetable. (Photo by David Cliff/NurPhoto) (Photo by David Cliff / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: David Cliff / NurPhoto via AFP

A Mark & Spencer korábban 392 millió font adózás előtti nyereségről számolt be április másodikáig. Egy évvel korábban 209 millió font vesztesége volt a cégnek ezen mutató alapján. A vállalat ennek ellenére az árbevétel-növekedés lassulására számít a növekvő költségek és az ügyfelek költségvetésére nehezedő nyomás miatt.

A cég közleménye szerint a globális ellátási problémák és a munkaerőhiány miatt megnövekedett élelmiszerköltségekkel kell szembenézni. Ezzel együtt a gyári, szállítási és fuvarköltségek, illetve a Kínában továbbra is fennálló ellátási problémák nyomást gyakorolnak a ruházati és otthoni üzletágára is. A háztartások költségvetését megszorítják az emelkedő élelmiszer-, energia- és üzemanyagárak. Az infláció mértéke az Egyesült Királyságban 40 éves csúcsra, 9 százalékra gyorsult áprilisban.

A Mark & Spencert már sokat kritizálták amiatt, hogy nem vonult ki Oroszországból. A cég közölte, hogy

a mostani kilépés 31 millió fontos veszteséggel jár majd együtt.

A kiskereskedelmi láncnak 1200 alkalmazottja és 48 üzlete van Oroszországban.