Látványos mértékben, 13,8 százalékkal nőtt az Romániában áprilisban, az előző év azonos időszakához képest, miután a élelmiszerárak 13,5, a szolgáltatások 7 míg a nem élelmiszerek 16,3 százalékkal drágultak. Az előző hónaphoz képest a fogyasztói árindex 3,7 százalékkal nőtt. 

A Romanian national flag flies above a sign outside the entrance to the headquarters of Romania's central bank in Bucharest, Romania, on Thursday, June 12, 2014. For Romania, the events in Crimea across the Black Sea make the crisis "more intense" than for countries in other parts of the continent, the country's Prime Minister Victor Ponta said. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images 450546142
Fotó: Akos Stiller / Bloomberg via Getty Images

Az év eleje óta 7,9 százalékos pénzromlást mértek a szomszédos országban, az elmúlt 12 havi mérleg 7,4 százalékos inflációt mutat. 

A harmonizált árindex éves bázison 11,7, havi összevetésben 2,4 százalékos megugrást mutat – derül ki a román statisztikai hivatal szerdán közzétett adataiból. 

Az energiaárak robbanásszerű növekedése, valamint a régiós jegybankok határozott lépései miatt nyomás alatt lévő román jegybank már kedden, az inflációs mutató nyilvánosságra hozatala előtt igyekezett hűteni a kedélyeket, amikor a vártnál nagyobb mértékben, 75 bázisponttal emelte az alaprátát, amely így 3,75 százalékra nőtt. A Lombard hitelkamatot 75 bázisponttal 4,75 százalékra emelték, és szintén 75 bázisponttal 2,75 százalékra a letéti rátát. A romn jegybank dolgát az is nehezíti, hogy egyre magasabbra kúszik az államháztratrási hiny, miközben a folyó fizetsi mérleg hiánya is egyre nagyobb. 

Bár az inflációs mutató az előrejelzések szerint idén aligha csökken 10 százalék alá, a 3,75 szzalékos román alapkamat alacsony szinten van régiós összehasonlításban. 

A cseh jegybank legutóbbi 75 bázispontos emeléssel 5,75 százalékos alapkamatot határozott meg, a lengyel monetáris tanács azonos mértékű emelés után 5,25 százalékon tartja a rátát. 

Magyarországon is a vártnál is magasabb szinten, 9,5 százalékon tetőzött áprilisban az infláció, ám Lengyelországban 12,3, míg Csehországban 14,2 százalékos pénzromlási ütemet mértek, ami azt vetíti előre, hogy a régiós jegybankok aligha hagyhatnak fel a szigorítási versennyel. Nagy mértékben befolyásolhatják ugyanakkor a döntéseiket az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed lépései, amit meghatározhat a ma érkező áprilisi inflációs adat. A konszenzus szerint 8,1 százalékra mérséklődhetett a ráta a márciusi 8,5 százalékról, amennyiben ennél is nagyobb lesz a csökkenés, úgy gyengülhet a dollár, és levegőhöz juthatnak a részvénypiacok, és talán fellélegezhetnek a régiós devizák is. 

A román jegybank döntés és az infláció adat sem mozgatta meg igazán a lej piacát, a román deviza érdemben nem mozdult a 4,94-es szint közeléből az euróval szemben, ráadásul az év elejéhez viszonyítva  - a volatilis napokat leszámítva - sem látható nagy eltérés az árfolyamban.  

Mindez annak ellenére, hogy a azdasági kilátások is egyre borúsabbak. A román kormány gazdasági előrejelzési bizottsága 4,3 szzalékról 2,9 szzalékra csökkentette az idei évre vonatkozó GDP-prognózisát, ám az IMF 2,2 százalékos, míg a Világbank mindössze 1,9 szzalékos  gazdasági bővülésre számít. A hivatalos előrejelzések szerint a folyó fizetési mérleg hiánya idén eléri a 6,9 százalékát, az infláció 10,1 százalékos lesz.