Nemzetközi gazdaság

Elviselné Németország az olajembargót

Ennek ellenére Berlin tiszteletben tartja, hogy vannak országok, amelyek nem állnak erre készen.

Németország elviselné, ha Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt az embargót vezetne be az orosz kőolajra, de vannak tagországok, amelyek még nem állnak készen erre, és ezt tiszteletben kell tartani – mondta a német szövetségi gazdasági és klímavédelmi miniszter hétfőn Berlinben. 

Robert Habeck egy más ügyben tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy Németországot is megviselné, ha azonnal leállítanák az orosz kőoaljimportot. Az ország keleti részén, Berlinben és térségében - amelyet az orosz kőolajat használó utolsó németországi finomító, a schwedti szolgál ki - ellátási nehézségek adódnának, és jelentős drágulás következne be. Ugyanakkor nem keletkezne országos „olajválság”, és Németország megbirkózna az embargóval.

Mentesülhetünk az uniós olajembargó alól

Az Európai Bizottság kedden terjeszti be az újabb orosz szankciós csomagot. Az egység megteremtése érdekében Magyarország és Szlovákia bizonyos könnyítéseket kaphat.

Azonban „más országok még nem tartanak itt, és ezt tiszteletben kell tartani” – jelentette ki a Zöldek politikusa, hozzátéve, hogy a földgáz esetében Németország is ebben a helyzetben van, hogy még nem tudna elviselni egy orosz gázembargót. Hozzátette, hogy „okosan” kell meghatározni a lépések sorrendjét, nem szabad „gazdasági katasztrófához” vezető „meggondolatlan” intézkedéseket hozni, és figyelembe kell venni azt is, hogy egy esetleges EU-s embargó milyen következményekkel járhat a világ más térségeiben.

olaj, rubel
Fotó: Shutterstock

Ugyanakkor az embargó mellett vannak módszerek is, amelyekkel „lehet ártani Oroszországnak” – jegyezte meg Robert Habeck, kiemelve, hogy ezekről a megoldásokat nem a nyilvánosság előtt , hanem a tagállami szakminiszterek brüsszeli tanácskozásán kell megbeszélni.

Robert Habeck a német gazdaság legfontosabb szereplőiként számon tartott kis-, illetve közepes méretű vállalkozások érdekképviseleteivel folytatott tárgyalása után nyilatkozott. Kiemelte: tudomásul kell venni, hogy véget ért az olcsó fosszilis energiaforrások kora. 

A németországi fogyasztóknak az energia további drágulására kell felkészülniük, és tudomásul kell venni azt is, hogy az állam nem képes kompenzálni minden áremelkedést. Ez a „keserű és kemény igazság”, ugyanakkor az árakban megmutatkozó piaci ösztönzés hozzájárul az energiahatékonyság növeléséhez - húzta alá a miniszter, hozzátéve: a kormány azzal tud segíteni, hogy a vállalatoknak hitelprogramot indít az állami fejlesztési bankon (KfW) keresztül, és szigorú feltételekkel vissza nem térítendő támogatást is nyújt az energiaköltségekre. 

Elmondta: a kis- és középvállalati szektorra nagy nyomás nehezedik, mert „egymásra torlódtak a válságok”, vagyis a koronavírus-járvány miatt törékennyé vált ellátási láncolatokból fakadó gondok, a magas nyersanyagköltségek és a szakképzett munkaerő hiánya. Ez egy „nagyon rossz kombináció”, és következtében sok vállalat „staccato ütemben” működik, azaz termel, amikor van nyersanyag, alkatrész, és leáll, amikor kimerülnek a készletek.

 

Németország háború olajembargó olaj
Kapcsolódó cikkek