Alig pár hónap alatt közel 180 fokos fordulatot vett a kriptovaluták kérdésében az orosz központi bank, így mára már támogatja a digitális eszközök használatát a nemzetközi fizetések területén is – idézi az egyik vezető jegybanki tisztviselő keddi szavait a Reuters. Az év elején még ezen termékek használatának betiltását követelte az orosz jegybank.

A,Lot,Of,Bitcoin,Crypto,Currency,Gold,Bitcoin,Btc,Bit
Fotó: Shutterstock

Xénia Judajeva kormányzóhelyettes azonban hozzátette, hogy 

mint szabályozó hatóság, a jegybank továbbra is széleskörű veszélyeket lát ezen eszközök lakossági használatában. 

A jegybankár szerint a pénzügyi stabilitás kockázatai közben csökkentek Oroszországban, miután a bankok bőséges devizatartalékokkal rendelkeznek. Az ország pénzügyminisztériumának értelmezése szerint, amennyiben ezeket az eszközöket tulajdonnak tartjuk, úgy a barter-rendszerben megvalósuló exporthoz hasonlóan azok elfogadhatóak lehetnek.

A kriptodevizák rajongói sokat reméltek az orosz-ukrán háborútól, mondván a szankciók elkerülésére tett orosz erőfeszítések vagy a háború elől menekülő ukránok segíthetik ezek terjedését, ám a főként különböző kriptók közötti kereskedelmen alapuló rendszerben valójában nincs elegendő likviditás ahhoz, hogy egy Oroszország méretű gazdaság működéséhez és a szankciók elkerüléséhez elegendő legyen.

További problémákat jelenthet az is, hogy a közhiedelemmel ellentétben ezen eszközök anonimitása sem olyan mértékű, mint azt sokan feltételezik,

ráadásul a minden tranzakciót megőriz – már azok közül, melyek a láncon történnek. Azonban a háború kezdetén Oroszország már felvetette egyszer, hogy a gázt és az olajat bitcoinért adná, mint ahogy az is többször felmerült a háború kezdete óta, hogy a rubel visszatérjen az aranystandardhoz.