Az orosz energia embargója a bruttó hazai termék 2,5–4,2 százalékának megfelelő gazdasági visszaeséssel járna az egészére nézve – közölte előrejelzését kedden a spanyol központi bank – írta a Reuters.

A Bank of Spain elemzése szerint a hatás erőteljesebb lesz az euróövezet három legnagyobb gazdaságában – Németországban, Olaszországban és Franciaországban –, valamint a kelet-európai országokban is, mivel nagyobb mértékben függenek az orosz energiaellátástól.

zászló Flag of euró Euro currency valuta jel szimbólum symbol and 12 gold arany (yellow) stars csillagok on a törött cracked paint wall. A symbol of instability instabil in EU after several crisis krízis arise i.e. anti-austerity plan, immigrant, inflation rate, debt, etc
Fotó: Shutterstock

Németország esetében a 1,9–3,4 százalékára, Olaszországnál 2,3–3,9  százalékra, Franciaországnál 1,2–2  százalékra, Spanyolország esetében pedig g 0,8–1,4  százalékra becsülte a visszaesését. Javier Quintana elemző közgazdász.

Az Európai Unió vezetői hétfőn este állapodtak meg arról, hogy év végéig 90 százalékkal csökkentik az oroszországi olaj importját.

Az embargó hírére kilőtt az olajár

Miután az Európai Unió állam- és kormányfői elvi megállapodásra jutottak az Oroszország elleni hatodik szankciós csomag részleteiről Brüsszelben, a kétnaposra tervezett EU első estéjén, az olajár is megugrott.