A Wall Street Journal értesülései szerint hallatlan dolog van készülőben: egy magántőkealap Szaúd-arábiai állami pénzeket fektet be Izraelbe, ami biztos jele, hogy a hagyományosan kutya-macska viszonyban lévő két közel-keleti ország közt - akiknek  még diplomáciai kapcsolata sincs egymással - jelentősen tisztult a levegő.

Jared Kushner
Ivanka Trump
Fotó: Ahmad GHARABLI / AFP

A közvetítő pedig ebben az esetben Jared Kushner, Donald Trump volt amerikai elnök veje. Bennfentesektől az amerikai üzleti lap azt tudta meg, hogy Kushner új alapja, az Affinity Partners dollármilliókat készül izraeli startup cégekbe fektetni. 

Az alap több, mint hárommilliárd dollárt - mintegy ezermilliárd forintot - gyűjtött össze, amiből kétmilliárd dollárra a szaúdi királyság vagyonalapja biztosít. Az első két támogatott izraeli céget már ki is választották, márpedig olyan még eddig még soha nem történt, hogy a szaúdi vagyonalapból Izraelbe folyjon pénz.

Sok feszült évtized után Trump elnöksége idején indult enyhülés Izrael és az arab államok kapcsolataiban. A 2020 szeptemberére Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok, illetve Bahrein közt amerikai közvetítéssel létrejött Ábrahám-megállapodások tető alá hozásában Kushnernek kulcsszerepe volt. 

Az egyezkedés közben jó kapcsolatot alakított ki a szaúdi koronaherceggel, az ország tényleges uralkodójával, akivel a Biden-adminisztráció kulcskérdésekben nem tud dűlőre jutni.  A szaúdiak ás az Emirátusok is visszautasították az amerikai kérést, hogy termeljenek több olajat, kiváltandó az Ukrajnával háborúzó Oroszországra kivetett szankciók okozta kínálatkiesést. 

A napokban derült ki, hogy William J. Burns, a CIA igazgatója a múlt hónapban emiatt titokban Rijádba utazott, de üres kézzel tért haza. Bidenék kommunikációs helyzetét nehezíti, hogy határozott globális fellépést ígértek az antidemokratikus trendekkel szemben, ugyanakkor az autoriter Oroszországgal szemben a demokráciának semmilyen definíció szerint nem nevezhető arab államoktól kell segítséget kérniük. 

A WSJ forrásai szerint a szaúdiak nem csak abba egyeztek bele, hogy a pénzük izraeli cégekhez kerüljön, hanem Kushner közreműködése révén arra is nyitottá váltak, hogy izraeliek üzleti kapcsolatokat létesítsenek Szaúd-Arábiában. Kushnernek sikerült arról meggyőznie Rijádot - írta a lap -, hogy a szaúdiak, ha nem nyitnak, akkor hátrányba kerülnek '"a Közel-Kelet Szilíciumvölgye" kínálta üzleti lehetőségekben az Ábrahám-megegyezést aláíró szomszédaival szemben.