Nagy-Britanniában az áprilisi 9 százalékról 9,1 százalékra gyorsult a lakhatási költségek nélkül számolt tizenkét havi fogyasztói árindex (CPI) – közölte a statisztikai hivatal (ONS). Ez messze meghaladja a Bank of England (BoE) 2 százalékos célját. Ennél magasabb, 11 százalék körüli éves inflációt utoljára 1982 januárjában mértek. Az inflációt elsősorban a rendkívül magas üzemanyagár hajtja, amely két-három naponta dönt újabb csúcsokat, és egy év alatt 32,8 százalékkal emelkedett. Az élelmiszerek átlagos fogyasztói ára 8,7 százalékkal volt magasabb májusban az egy évvel korábbinál. Havi bázison 0,7 százalékos inflációt mértek, ami ugyan sokkal jobb az áprilisi 2,5 százaléknál, de meghaladja a 0,6 százalékos elemzői várakozásokat. A maginfláció éves alapon 5,9 százalékra lassult az előző havi 6,2 százalékról.

Sztrájk bénítja meg a héten az Egyesült Királyságot

A vasúti hálózaton három, a londoni metró esetében egy napig tart a munkabeszüntetés.

Az Egyesült Királyságban szakértők szerint évekig magas marad majd az a Brexit okozta gazdasági károk miatt. A Bloomberg a Citigroup, a Bank of Amerika és a Standard Bank elemzőit idézte, akik egyetértenek abban, hogy amikor az árnyomás máshol már enyhülni kezd majd, a brit infláció akkor is a szokásosnál magasabb lesz a bevándorlás ellenőrzése és az uniós ellátási lánc megszakadása miatt. Bár szerintük nem a Brexit okozta a megélhetési válságot, de nehezebbé teszi a probléma megoldását.

Vasúti sztrájk: a brit törvényhozás csorbíthatja a szakszervezetek jogait

A sztrájkoló vasutasok az elégedetlenség nyarának nevezik a következő hónapokat.

A brit gazdaság rendkívül sérülékeny, és több fiskális támogatásra szorul, amit valószínűleg nem kap meg – mondta a lapnak Vasileios Gkionakis, a Citigroup devizastratégája.

Commuters Face Travel Chaos With Rail and Tube Strikes in London
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Azt ugyan nem lehet pontosan megállapítani, hogy a gazdaság problémáit milyen mértékben okozza a koronavírus-járvány, illetve a kilépés az EU-ból, de több kutatás is azt igazolja, hogy a Brexitnek máris megvan a következménye. A London School of Economics jelentése szerint csak a kereskedelmi korlátozások 6 százalékkal emelték a brit élelmiszerárakat. A Resolution Foundation tanácsadó intézet pedig emlékeztetett, hogy bár az EU-ba irányuló nem csökkent olyan mértékben, mint várták, az gyorsabban esett. Jelentésük szerint a Brexit következtében a termelékenység az évtized végére 1,3 százalékkal csökken majd csak a kereskedelmi szabályok változása miatt, ami hozzájárul a reálbérek lassúbb növekedéséhez. Úgy számolnak, hogy a munkavállalók évente átlagosan 470 fontot veszítenek ezzel. (Egy font 460 forint.)

A BoE már figyelmeztetett, hogy az inflációt tovább pörgetik majd a béremelések, amelyek miatt most például a vasutasok sztrájkolnak, súlyos fennakadásokat okozva országszerte. Más ágazatok – pedagógusok, egészségügyi dolgozók és önkormányzati alkalmazottak – szakszervezetei is hasonló akciókat fontolgatnak, ha az ajánlott béremelés mértéke jelentősen elmarad az inflációs rátától, amely a BoE előrejelzése szerint októberre elérheti a 11 százalékot. A tanárok 12, az ápolók 15 százalékos fizetésemelést követelnek, a vasutasok 7-8 százalékért kezdtek sztrájkba, amelyet „addig folytatnak, ameddig szükséges”. A munkabeszüntetés miatt a vasút 150 millió fontos kieséssel számol.