Az  üzemanyag-kedvezmények körüli anomáliákra reagálva Robert Habeck német gazdasági miniszter megszigorítaná a trösztellenes törvényeket annak érdekében, hogy az állam piaci visszaélés bizonyítása nélkül is lefölözhesse az olajtársaságok extraprofitját, és szükség esetén akár fel is oszlassa a vállalatokat – közölte vasárnap a Spiegel a gazdasági minisztériumtól kapott munkaanyag alapján.

Futuristic oil fueling concept modern icon, refilling refueling car vehicle transportation station, power energy restoring, close up man using oil gasoline pump at petrol gas station resource energy
Fotó: Shutterstock

A módosított kartelltörvény többek között megteremtené a lehetőséget az ásványolaj- és benzinkútpiac szétválasztására valamint egy további lépéssel azt is, hogy a Szövetségi Kartellhivatal gyorsan és egyszerűen lefölözhesse a társaságok extraprofitját. Noha az utóbbi lehetőség elméletileg most is adott, a gyakorlatban ezt számos bonyolult bürokratikus lépés akadályozza.

Egy olyan jog, amelyet nem lehet alkalmazni, nem felel meg a jogalkotó szándékának

– mondta a lapnak a miniszter, hozzátéve, hogy ennek következményeit magasabb árak formájában a fogyasztók fizetik meg. Az ily módon lefölözött összegek az államkasszába kerülnének.

A háttérben az a vita áll mely szerint hiába csökkentette Németország a benzin és a gázolaj adójáét literenként 35 centtel, az a fogyasztókig nem jutott el, mert az olajipari vállalatok nem adják tovább a vásárlóknak a kedvezményt. Így az eredetileg az egekbe szökő energiaárak enyhítésére szánt lépés hatástalan maradt.

A szövetségi kartellhivatal első adatsorai a tankolási kedvezményről azt mutatják, hogy a nyersolaj- és a benzinkútárak közötti különbség a hónap eleje óta meredeken nőtt

– nyilatkozta a Der Spiegelnek Habeck, hozzátéve, hogy sok szakértő már az intézkedés előtt arra figyelmeztetett, hogy az olajipari vállalatok zsebelik majd be a profitot, miközben a fogyasztók nem érzik az intézkedés hatását.