Nemzetközi gazdaság

Áll a bál, mióta Litvánia blokkolja a vasúti áruszállítást Oroszország és Kalinyingrád között

Litvánia áruszállítási tilalmat rendelt el a Kalinyingrádot Oroszországgal összekötő vasúti korridorra. A litván külügyminiszter a döntést az uniós szankciókkal indokolta.

Kalinyingrád orosz enklávét az anyaországával többek között egy Litvánián keresztül futó vasúti útvonal is összeköti. Litvánia lezárta az áruk előtt ezt a vasúti korridort. Gabrielius Landsbergis elmondta, hogy az intézkedéseket az Európai Bizottsággal folytatott konzultációt követően és annak iránymutatásai szerint hozták meg.

A szankciókkal sújtott árukat többé nem engedjük át Litvánia területén

- fogalmazott a külügyminiszter.

Az uniós szankciók listáján egyebek között szerepel a szén, az acél, a vas, a fa, valamint a kaviár és a vodka is.

Vilnius szerint csak a szankciós listán szereplő dolgokat nem engedik át Litvánia területén.

Egy ukrán fotós fényképe a Litvánia és Kalinyingrád közötti vasúti átkelőpont kerítésén. Fotó: AFP

Oroszország követelte, hogy Litvánia azonnal oldja fel a múlt héten bejelentett áruszállítási tilalmat. A moszkvai külügyminisztérium közleményében az áll, hogy

Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy nemzeti érdekeinek védelmében lépéseket tegyen, amennyiben a közlekedési kapcsolatok nem állnak helyre teljes mértékben.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője határozottan elítélte és törvénytelennek nevezte a tilalmat.

Ez a döntés valóban példa nélküli. Úgy tudjuk, hogy összefügg az vonatkozó döntésével, amely a szankciókat az árutranzitra is kiterjeszti. Ezt szintén törvénytelennek tartjuk

- mondta Peszkov hétfőn újságíróknak.

A mintegy 430 ezres lakosú kalinyingrádi exklávét délről Litvánia és Lengyelország határolja. A Kalinyingrádba tartó áruszállító vonatok Fehéroroszországon és Litvánián keresztül közlekednek.

Oroszország tengeri úton továbbra is korlátozások nélkül szállíthat az exklávéba.

A litván vámhatóság hétfőn közölte, hogy a június közepén életbe lépett szankciók a március 15-én bevezetett negyedik uniós szankciócsomag részét képezik. Lina Laurinaityte Grigiene, a vámhatóság szóvivője elmondta, hogy a Kalinyingrád és Oroszország közötti szárazföldi tranzitforgalom nem áll le, nincs blokkolva.

Minden olyan áru, amely nem áll szankciók hatálya alatt, szabadon közlekedik

- mondta a tisztviselő.

Hozzátette, hogy július 10-től hasonló szankciókat vezetnek be a beton- és alkoholárukra, augusztus 10-től a szénre, decembertől pedig nem engednek be orosz olajat az EU területére.

Anton Alihanov, a Kalinyingrádi terület kormányzója úgy becsülte, hogy

a tilalom a vasúton érkező áruk mintegy 50 százalékát érintené.

Azt is mondta, hogy fel fogja szólítani az orosz hatóságokat, hogy hozzanak intézkedéseket Litvánia ellen a tilalom bevezetése miatt, és arra fog törekedni, hogy több árut szállítsanak hajóval.

Kalinyingrád az orosz balti-tengeri flotta bázisa is.

Az orosz külügyminisztérium hétfőn bekérette a moszkvai litván nagykövetség ügyvivőjét, és határozott tiltakozását fejezte ki a kalinyingrádi régió blokádjának kísérlete miatt. Moszkva figyelmeztette a diplomatát, hogy az orosz nemzeti érdekek védelme érdekében ellenintézkedéseket kell bevezetnie. A tárca kifogásolta, hogy Vilnius az orosz fél előzetes értesítése nélkül tilalmat rendelt el a Litvánia területén keresztül a Kalinyingrád megyébe irányuló vasúti tranzit számos tételére.

Követeltük, hogy ezeket a korlátozásokat azonnal oldják fel 

- olvasható a  tárca honlapján közzétett  állásfoglalásban. A minisztérium rámutatott, hogy Litvánia intézkedéseivel nemzetközi jogi kötelezettségeket sért, különösképpen az Oroszországi Föderáció és az EU 2002-ben elfogadott közös nyilatkozatát a Kalinyingrád megye és Oroszország többi része közötti tranzitforgalomról. Moszkva nyíltan ellenségesnek tekinti őket, és követeli a teherszállítás mielőbbi teljeskörű helyreállítását.

Ha ez nem történik meg, Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy lépéseket tegyen nemzeti érdekei védelmében

- olvasható az orosz külügyminisztérium honlapján közzétett szövegben.

 

exklávé vasúti korridor háború Litvánia áruszállitás Oroszország enklávé szankció Kalinyingrád
Kapcsolódó cikkek