Szerbiában a napokban már megkezdték a búza aratását, idén 632 ezer hektáron díszlik a kenyérgabona, ami 32 ezer hektárral több, mint az előző szezonban. Öt tonnás hektáronkénti termésátlagra számítanak, ami 3-3,2 millió tonnát jelenthet összességében. Ennek mintegy a fele elegendő a hazai szükségletek kielégítésére, ezért lesz, illetve lenne mit exportálni. A felvásárlók azonban most mindössze 36 dináros, azaz 121 forintos kilogrammonkénti áron vinnék a terményt, heves tiltakozást kiváltva ezzel a gazdáknál. Ők arra hivatkoznak, hogy a szomszédos országokban, így Magyarországon, vagy Romániában 50-52 dinárnak megfelelő összeget fizetnek a felvásárlók. 

Kosovo Albanian farmers harvest a wheat field on July 14, 2011 near the town of Obilic.   AFP PHOTO / ARMEND NIMANI (Photo by ARMEND NIMANI / AFP)
Fotó: ARMEND NIMANI / AFP

A búzaexportot Szerbiában a tavasszal bevezetett korlátozások és kvóták is nehezítették. A kormány március 11-én ideiglenesen megtiltotta a liszt, a búza, a kukorica és a napraforgó olaj kivitelét. Az exportőrök tiltakozása és különféle formában megnyilvánuló nyomásgyakorlása előtt meghajolva azonban április 20-án enyhítettek a teljes tilalmon, így májusban 220 ezer tonna búza, 150 ezer tonna kukorica és 8 millió liter finomított napraforgóolaj kivitelét engedélyezték. A júniusi exportkvótákat a búza és a kukorica esetében azonos szinten rögzítették, viszont a napraforgóolaj kivitelét ismét felfüggesztették.

A korábbi években a terményárak, elsősorban a búzáé és a kukoricáé olyan alacsony volt, hogy kenyérgabonát jóformán csak a vetésforgó miatt termesztettek a gazdálkodók, miközben Szerbia hagyományosan nagy búzatermesztő országnak számít, különösen a Vajdaságban vetik nagy mennyiségben a kenyérgabonát. A szerb kormány a napokban fogadta el azt a rendeletet, amely 160 millió dináros támogatási keretet határoz meg a malmok számára az őrléshez. Ezzel a liszttermelés jelenlegi mennyisége fenntartható, és elkerülhető a piaci zavar, ami esetleg hiányhoz vezetne – közölte a kormány. Szintén módosította a kabinet a lakosság számára fontos agrár-élelmiszeripari termékek kivitelének ideiglenes korlátozásáról szóló határozatot. Ennek megkönnyítése érdekében havi helyett negyedévente vezetik be a mennyiségi exportkorlátozást. 

Szerbia annyi búzát képes termelni, hogy az egész Balkánt el tudná látni, de a világban kialakult helyzet miatt okosan kell gazdálkodni azzal, amivel rendelkezünk – mondta a köztévének Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági miniszter.