Nemzetközi gazdaság

Eladja gyárait Oroszországban az IKEA, végleg kivonul

A kivonulás hatással lehet az európai piacra is, elképzelhető, hogy valamiből hiány lesz.

Eladja oroszországi gyárait az IKEA és teljesen kivonul az ottani piacról, ezzel összesen 15 ezer orosz munkavállalótól válik meg. A bútoráruházlánc márciusban egyszer átmenetileg már felfüggesztette oroszországi tevékenységét, szerdán viszont a teljes kiszállás mellett döntött – írja a Reuters hírügynökség. 

Sajnálatosan a körülmények nem lettek jobbak, a pusztító háború tovább folytatódik. Ebben a helyzetben nem látjuk esélyét annak, hogy tovább működhessünk itt, és azt sem tudni, mikor térhetünk vissza – közölte az Ingka Group, amely az IKEA orosz üzleteinek tulajdonosa. 

Retail giant IKEA halts operations in Russia, Belarus
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az Ingka bezárása ugyanakkor csak az IKEA-üzletekre vonatkozik, saját áruházaikat, amelyek MEGA néven futnak, továbbra is nyitva tartják. 

A svéd IKEA egy a sok nyugati cég közül, amely elhagyja az orosz piacot. Többen közülük úgy döntöttek, hogy eladják üzleteiket helyi vállalkozásoknak. Így kerültek például a McDonald’s oroszországi éttermei orosz kézbe. 

Az IKEA 2000-ben nyitotta meg első orosz áruházát, összesen 31 különböző méretű üzlete és négy gyára van az országban, amelyekre most vevőket keres.Arról nem tudni, mi lesz az ottani árukészlettel, nem kizárt, hogy lesz majd egy nagy kiárusítás, amikor az oroszok még utoljára bevásárolhatnak IKEA-termékekből. 

 

 

IKEA áruház Oroszország
Kapcsolódó cikkek