Szokatlan gyorsasággal és határozottsággal reagálta le a bukaresti kormány, hogy külföldi tulajdonosa bezárná az erdélyi Marosludason működő cukorgyárat. A francia Tereos Sucre néhány hónappal ezelőtt jelentette be, hogy gazdasági megfontolásból lakatot tesz az 1960-ban alapított, évente 63-65 ezer tonna cukrot előállító üzemre. 

Több mint 30 millió eurós adósságot halmozott fel az erdélyi cukorgyár

A döntés oka, hogy a Marosvásárhely közelében működő gyár az elmúlt évtizedben veszteséget termelt, 2020-ban 32 millió eurós bevételre 5,2 milliós deficitet könyvelt el, ráadásul az adósságai is meghaladják a 30 milliót. Pedig hajdan a legjobb minőségű cukrot itt gyártották az országban, az üzem a kilencvenes években a Coca-Cola beszállítója is volt.

A bezárás nemcsak azt jelentené, hogy Romániában mindössze két cukorgyár maradna talpon, de utcára kerülne 160 alkalmazott, és a gyárral szerződéses viszonyban álló, kilenc erdélyi megyében több mint 6700 hektáron gazdálkodó több száz cukorrépa-termesztő megrendelő – és megélhetés – nélkül maradna. (Tavaly 246 gazda volt a Tereos beszállítója).

Az erdélyi termelőket és magánbefektetőket is bevonná a bukaresti kormány   

A termelők arra is gondoltak, hogy szövetkezetbe tömörülve megvásárolják a ludasi gyárat, ám szándékuk meghiúsult, képtelenek ugyanis kifizetni a francia tulajdonos által kért, sajtóhírek szerint 250 millió euróra rúgó összeget. Felhívásukra pozitívan reagált a bukaresti kormány, előrebocsátva, hogy kész megadni minden támogatást a cukorgyár bezárásának megakadályozására. Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszter az elmúlt hetekben többször találkozott a termelőkkel és a tulajdonosokkal, sőt francia kollégájával is egyeztetett, és úgy látja, hogy a Tereos Romania kész tárgyalni az adásvételról a kormánnyal. 

A tárcavezető szerint a román állam a termesztőkkel partnerségben esetleg magánbefektetőket is bevonva kívánja felvásárolni a gyárat, már kijelölték a tárgyalódelegációt, hamarosan pedig leltárt, auditokat végeznek az üzemet birtokló társaságnál. 

Azért vásárolnánk meg a gyárat a termesztőkkel közösen, hogy ne szakadjon meg a cukortermelés folyamata. Minél hamarabb újra szeretnénk indítani a cukorrépa-feldolgozást és -gyártását, különös tekintettel a nemzetközi cukoripar szorult helyzetére

 – jelentette ki a miniszter.

Farmers,Harvest,Sugar,Beet,In,A,Country,Field.,Sugar,Beet
A román állam kilenc erdélyi megye cukorrépa-termesztőivel partnerségben, esetleg magánbefektetőket is bevonva kívánja felvásárolni a francia Tereos Sucre marosludasi cukorgyárát.
Fotó: Shutterstock

 

Hanyatlik a romániai cukoripar

Számos más ágazathoz hasonlóan a romániai cukoripar is régen hanyatlásnak indult. Évtizedekkel ezelőtt még 33 cukorgyár működött az országban, ma már viszont a ludasit leszámítva mindössze kettő, azok is a Kárpátokon túl, az osztrák Agrana tulajdonában. Románia 500 ezer tonna cukrot fogyaszt évente, ebből 100 ezret állítottak elő belföldön, a többi behozatalból származik répa- vagy nádcukor formájában; tavaly 337 millió euró értékben importáltak cukrot és cukoripari termékeket, miközben az export mindössze 13 millió volt. 

A gyártás visszaszorulásával egy időben fokozatosan csökkent a cukorrépa-termesztés is: miközben 1990-ben még 3,2 millió, napjainkban csak 680 ezer tonna répát termesztenek az országban, kevesebb mint 9000 hektáron, ellentétben a 30 évvel ezelőtti 250 ezer hektárra kiterjedő répaültetvényekkel. 

Ágazati szakértők szerint a ludasi cukorgyár megmentése az ukrajnai háború, illetve a globális élelmiszer-biztonság felértékelődése miatt különös jelentőségű Románia számára.

 A tojástermelésből sem lehet már megélni

Feladta a küzdelmet Franciaország egyik legnagyobb tojástermelője: az Avril agráripari csoporthoz tartozó Matines tulajdonosai megelégelték, hogy a meredeken emelkedő költségek miatt évek óta képtelenek nyereségesen működtetni a vállalatot, ráadásul vevőt sem tudtak találni rá. Egyrészt az erős iparági verseny, másrészt a takarmány nagymértékű drágulása, harmadrészt a kereskedelmi láncok árleszorító lobbiereje tette be a kaput, végül most bejelentették a cég felszámolását, vele együtt 114 dolgozó elbocsátását – hacsak szeptemberig nem bukkan fel egy megmentő. 

A Matines nem kispályás szereplő, a franciaországi szupermarketekben eladott tojásmennyiség 16 százalékát termeli meg, éves értékesítése 900 millió darab volt a teljes, 5,5 milliárdos francia piacon. Anyavállalata, az 1983-ban napraforgó-termesztő farmerek által alapított Avril tavaly döntött úgy, hogy kiszáll a húsfeldolgozásból és a tojástermelésből, mert a jövőben a növénytermesztési és -feldolgozási, a biodízel- és takarmánygyártó üzletágára akar koncentrálni.