Nemzetközi gazdaság

Európa továbbra is rengeteg dízelt vásárol Oroszországtól

Majdnem négy hónappal a háború kitörése után az európai nemzetek még mindig hatalmas mennyiségű orosz üzemanyagot importálnak.

A Vortexa adatai szerint csak ebben a hónapban eddig majdnem 14 millió hordó dízel típusú üzemanyag érkezett Európába az oroszoktól, vagy szövetségeseiktől - írta meg a Bloomberg. A legnagyobb mennyiség Oroszországból érkezik. Szakértők szerint ez a szám nem sokkal marad el az év eleji importtól.

Ez kifejezetten meglepő lehet, hiszen az európai vezetők és az olajcégek is többször felléptek Oroszországgal szemben, amiért megtámadta Ukrajnát. Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár egy hete járt Kijevben járt, hogy támogatásáról biztosítsa az oroszokkal szembeni küzdelemben Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Eközben a legnagyobb orosz dízelvásárlók pont Franciaország és Németország.

Industry,Oil,Barrels,Or,Chemical,Drums,Stacked,Up.chemical,Tank.container,Of
Fotó: Shutterstock

Az biztos, hogy a nagy szavak ellenére az orosz gázolajat sokkal nehezebb kivonni az európai gazdaságból, mint azt bárki gondolná. A háború ellenére is Oroszország Európa legnagyobb ellátója és ezen a helyzeten szinte nem is lehet változtatni a rendkívül magas világpiaci árak miatt. A Közel-Keletről és Ázsiából érkezik még dízel a kontinensre, de ezek a mennyiségek eltörpülnek az orosz forrás mellett.

Van piaca az orosz olajnak Európán kívül

Egyelőre nincs bajban az orosz olajipar, Kína és India a nyugati szankciók ellenére gyorsan növeli az importot, és az sem fogta vissza a beszerzéseit júniusban.

A volt Szovjet térségből érkező dízel mennyisége májusban érhette el a mélypontját, mivel június első 20 napjában az átlaga ismét nőni tudott.

Ebben az időszakban 13,75 millió hordó érkezett Európába.

Az Európai Unió az Oroszországgal szembeni szankció között nem rég elfogadta, hogy a jövő év elejétől tilos lesz az oroszoktól a tengeren finomított kőolajterméket beszerezni.

 

 

Németország finomított kőolaj kőolaj Európa olajembargó Oroszország Franciaország dízel
Kapcsolódó cikkek