A majdnem két tucat életet követelő uvalde-i lövöldözés miatt ismét égető kérdéssé vált a fegyvertartási szabályok szigorítása az Egyesült Államokban. Azóta számos törvénytervezetet a kongresszus elé vittek, de egyelőre nem történt előrelépés a kérdésben. Joe Biden amerikai elnök is arra szólította fel a törvényhozókat, hogy mielőbb alkossanak olyan jogszabályi környezetet, ami elejét veheti a további mészárlásoknak. Az USA-ban a fegyvertartás nagyon érzékeny kérdés, a lakosságnak ez egy olyan alkotmányos joga, amiről sokan nem kívánnak lemondani. Sokan politikai öngyilkosságnak tartják ezt a jogot piszkálni, de jelenleg egyre erősebbek a változást sürgető hangok is. Matthew McConaughey kedden fel is szólalt a Fehér Házban, ahol a jogszabályok szigorítását kérte. A színészt a dél-texasi Uvalde városból származik.

US President Joe Biden sits next to host Jimmy Kimmel as he makes his first in-person appearance on "Jimmy Kimmel Live!" during his Los Angeles visit to attend the Summit of the Americas, in Hollywood, California, June 8, 2022. (Photo by Jim WATSON / AFP)
Fotó: JIM WATSON / AFP

A USA Today Entertainment írt róla, hogy most újabb híresség állt ki nyíltan a fegyvertartási szabályok mellett. Jimmy Kimmel az éjszaki beszélgetős műsorában, a Jimmy Kimmel Live!-ban Joe Bident látta vendégül, aki nem úszta meg a fegyvertartással kapcsolatos kérdéseket sem.

Nem adhatsz ki végrehajtási utasítást? Trump úgy adta ki ezeket, mint a halloweeni cukorkát

– szegezte a kérdést Bidennek a műsorvezető.

Az elnök erre úgy válaszolt, hogy mindent megtesz a hatáskörén belül az ügy érdekében, de kijelentette, nem kívánja az elődjét utánozni.

Nem vagyok szégyellős, de semmiképpen nem akarom utánozni, ahogy Donald Trump visszaélt az alkotmánnyal és az alkotmányos hatalommal

– mondta Biden, majd azzal folytatta, hogy

ezt őszintén mondom. Sokszor szokták azt mondani nekem, hogy ha a republikánusok sem játszanak tisztességesen, akkor én miért teszem? Szerintem ha mi is ugyan ezekkel a feltételekkel játszanánk a játékot, azzal veszélybe sodornánk a demokráciát.

Kimmel kijelentette, teljesen megérti az elnök álláspontját, de arra is rákérdezett, hogy akkor miként tervez bármilyen előrelépést elérni az ügyben?

Olyan, mintha Monopolyt játszana valakivel, aki nem tartja be a szabályokat. Hogyan játszhat valakivel, aki nem tartja be a szabályokat?

– kérdezte Kimmel Joe Bident. Az elnök válasza erre az volt, hogy börtönbe kell küldeni azt, aki így játszik. Ezzel az elnök a népszerű társasjátékra utalt.

A hét elején a Fehér Ház sajtótitkára, Karine Jean-Pierre kijelentette, hogy az elnök minden olyan jogszabálytervet, ami a fegyveres erőszak visszaszorításáról szól és átmegy a kongresszuson, támogatni fog. Chris Murphy szenátor, aki a Demokrata Pártot képviselve vezeti a tárgyalásokat a szenátusban, azt mondta, valószínűleg lassú és fokozatos változásokat lehet majd elérni a kérdésben, és egyelőre semmiképpen nem lehet átfogó törvénytervezetre számítani.

Biden arra szólította fel a törvényhozókat, hogy vagy tiltsák be a támadófegyverek árusítását, vagy emeljék fel az ilyen típusú fegyverek vásárlási korhatárát 18-ról 21 évre. Ezzel együtt azt is szorgalmazza, hogy az ország erősítse meg a határellenőrzést, illetve támogatja azokat a terveket is, amelyek szerint a bíróságok bizonyos feltételek mellett eltilthatnak a fegyvertartástól. Ezek a vörös zászlós szabályok azokat érintenék, akiket a vizsgálatok önmagukra vagy a környezetükre veszélyesnek ítélnek meg.