Az Egyesült Államokban az elmúlt napokban számos lövöldözés volt országszerte. Emiatt a képviselőház egy olyan törvényt fog megtárgyalni, ami 1000 százalékos adót vetne ki a mészárlásokkor gyakran használt AR-15-ösökre. A tervek szerint ezzel jelentősen korlátozhatnák a fegyverhez való hozzáférést. 

Don Byer a Business Insidernek úgy nyilatkozott, hogy ez az út egy ésszerű út lenne a fegyverellenőrzés fokozásához.

Véleményünk szerint ezeknek a fegyvereknek az ezer százalékos megadóztatása elegendő fiskális hatást gyakorolna a piacra, hogy visszaszorítsa a fegyverek terjedését és így a lövöldözések számát

- mondta Beyer. Az NBC News arról ír, hogy az USA-ban egy új AR-15-ös ára 500 dollártól 2000 dollárig terjed. Ez azt jelenti, hogy az új adóval 5-20 000 dollárig nőni a fegyverek ára. Ez valószínűleg sok fiatalt távol tudna tartani a megvásárlásuktól.

Custom,Built,Ar-15,Carbine,,Bullets,And,A,Magazine,On,American
Fotó: Shutterstock

Még sok a kérdés a törvényjavaslattal kapcsolatban. Például, hogy mikortól lépne hatályba és, hogy hova kerülnének az így befolyt bevételek. Az sem világos, hogy mekkora hozamra számíthatna az állam ebből az adóból. A National Shooting Sports Foundation

2014-es jelentése szerint az USA-ban minden ötödik eladott fegyver Ar-15-ös volt.

Azóta ez az arány megugrott és tavaly az eddigi második legmagasabb eladásokat produkálta a fegyver.

Beyer szerint a bűnüldöző szervek és az amerikai hadsereg mentességet kapna az alól, illetve a törvény csak a hatálybalépés után eladott puskákra vonatkozna.

Becslések szerint 20 millió AR-15-ös van forgalomban jelenleg az USA-ban.

A vadászati és rekreációs célokra használt fegyverek szintén nem tartoznának az adó tárgyi hatálya alá.

Az új adó nem vonatkozna a lőszerekre, viszont a nagy kapacitású tárakra már igen. Ezek azok a tárak, amik 10 lőszernél többet tudnak egyszerre szállítani.

A Rhode Island-i képviselőház egy másik megközelítés alapján olyan törvényt támogatna, ami megtiltaná a rohamfegyverek forgalmazását. Rohamfegyvernek nevezik azokat a fegyvereket, ami legalább egy katonai jellemzővel rendelkeznek. Ilyen lehet például az előretolt markolat, vagy a nagyobb kapacitású tár.

A képviselőházban a demokraták egy olyan javaslat kidolgozásán dolgoznak, ami sokkal szigorúbb háttérellenőrzéshez és a mentális egészséghez kötné a fegyvervásárlást. Egy ilyen javaslat valószínűleg nem fog átmenni, különösen nem a felsőházon.

Jelenleg a legtöbb sansz Don Beyer javaslatának a megszavazására van.

A Szenátusban valószínűleg ez a tervezet is elbukna, de egy törvényhozási kiskapunak köszönhetően van rá mód, hogy az úgynevezett filibuster (egyfajta obstrukciós eljárással) a felsőházat megkerülve fogadják el a törvényjavaslatot. 2021-ben a demokraták ezzel a trükkel fogadták el a gazdasági ösztönző törvény, illetve a Build Back Better törvényjavaslatot.

Szigorítaná a fegyvertartási szabályokat Joe Biden

Az amerikai elnök arra szólította fel a kongresszust, hogy találjon megoldást a fegyvereladások korlátozására.