A BP továbbra is a Rosznyefty legnagyobb magánrészvényese annak ellenére, hogy februárban bejelentette távozását – mondta Igor Sechin, az orosz olajipari nagyvállalat vezetője. A BP-t nem sikerült azonnal elérni, hogy észrevételt tegyenek.

A BP igazgatósága február 27-én jelentette be, hogy az angol cég eladja az orosz Rosznyeftyben lévő részesedését. A BP 2013 óta rendelkezik 19,75 százalékos részesedéssel a Rosznyeftyben. A cég már akkor jelezte, hogy a Rosneft részesedésének számviteli kezelésében bekövetkezett változások várhatóan jelentős, nem készpénzes költségeket vonnak maguk után. Amennyiben Igor Sechin állításai igazak, úgy ezek a költségek csak a könyvelésekben jelennek meg, hiszein a BP ezek szerint mégsem adta el részesedését, vagyis a Rosznyefy eredményéből a jövőben, ha úgy döntenek mégiscsak megkaphatja részesedését a BP is.

A brit olajóriás május elején arról számolt be, hogy  25,5 milliárd dollárt bukott orosz eszközein, tisztított profitja azonban évtizedes csúcsra ugrott az első negyedévben. A gorsjelentésben közzétett adatokat  Bernard Looney vezérigazgató a CNBC amerikai hírportálnak úgy magyarázta, hogy "az invázió megindulását követő 96 órán belül meghoztuk a döntést, hogy elhagyjuk Oroszországot, ennek a döntésnek a pénzügyi következményeit pedig most láthatják."