A brit olajtársaság kedd reggel 6,2 milliárd dolláros tisztított nyereségről számolt be, ez csaknem két és félszerese az egy évvel korábbinak, a tavalyi utolsó negyedévhez képest pedig 2,1 milliárdos javulást jelent. A tényadat igencsak meglephette az elemzőket is, akik előzetesen lényegesen kisebb, 4,5 milliárd profitra számítottak.

Az egekbe szökő energiahordozó-áraknak köszönhetően a vállalatcsoport forgalma másfélszeresére, 51,22 milliárd dollárra hízott. Igaz, az 57,7 milliárdos piaci várakozást ezen a soron nem sikerült még megközelíteni sem.

MOSCOW, RUSSIA - MARCH 09: General view of a BP gas station on March 9, 2022 in Moscow, Russia. BP announced it was dumping its 19.75% stake in Russian state-owned energy giant Rosneft. (Photo by Oleg Nikishin/Getty Images) 1239053434
Fotó: Oleg Nikishin / Getty Images

A kiemelkedő eredmény ismeretében a vállalat újabb 2,5 milliárd dolláros sajátrészvény-vásárlási programot hirdetett. 

A részvényesi juttatás emelésére azzal együtt kerül sor, hogy a BP az első negyedévben jókora, összesen 25,5 milliárd dolláros leírást könyvelt el orosz eszközein, nettó vesztesége így 20,4 milliárdra rúgott az időszakban.

A társaság Ukrajna megtámadása miatt megvált az orosz Rosznyeftyben meglévő 19,75 százalékos üzletrészétől, felmondta szerződéseit orosz partnereivel, sőt, az orosz olaj vásárlását is felfüggesztette.

Az invázió megindulását követő 96 órán belül meghoztuk a döntést, hogy elhagyjuk Oroszországot, ennek a döntésnek a pénzügyi következményeit pedig most láthatják

 – mondta Bernard Looney vezérigazgató a CNBC amerikai hírportálnak.

Az oroszországi tevékenység leépítése a stratégiai távú eredménycélok mérséklését is indokolttá tette. A BP így 2025-re a korábbinál 2 milliárd dollárral szűkebb, 38 milliárdos tisztított EBITDA elérését tartja reálisnak, 2030-ra vonatkozó eredményvárakozását pedig a 39–46 milliárdra várja az eddigi 41–48 milliárdos sáv helyett.

Az erős tisztított eredmény és a bőkezűbb részvényesi juttatás láthatóan feledtetni tudta a költséges keleti kivonulást a befektetőkkel, a BP papírjai ugyanis három százalékkal emelkedtek délelőtt a londoni tőzsdén.