A Tajvani-szoros nemzetközi vízi útvonal, és a tajvani kormány támogatja, hogy azon amerikai és NATO-szövetséges hadihajók áthaladjanak – jelentette ki kedden a tajvani külügyminisztérium, visszautasítva Kína követelését, miszerint ellenőrzést gyakorolna a stratégiai fontossági szoros felett – számolt be róla a Reuters.

Az elmúlt évek során amerikai hadihajók és alkalmanként egyéb szövetséges országok, mint például Nagy-Britannia és Kanada hadihajói is áthajóztak a szoroson, ami egyértelműen kiváltotta Peking nemtetszését.

A Taiwanese corvette fires flares during a Navy Drill for Preparedness Enhancement during an Army Preparedness Enhancement Drill ahead of the Chinese New Year, amid escalating Chinese threats to the island, in Keelung, Taiwan, on Jan 7, 2022. With the US approving an increasing number of arms sales to Taipei and China sending more PLA warplanes to cruise around the self governing island, military tensions in the Taiwan Strait have been expected to grow. (Photo by Daniel Ceng Shou Yi / Controluce via AFP)
Fotó: Daniel Ceng Shou Yi / Controluce via AFP

A kínai külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy az ország szuverén jogokkal és joghatósággal rendelkezik a Tajvani-szoros felett.

Hamis állítás a Tajvani-szorost nemzetközi vizeknek nevezni. Ez csak ürügy a Tajvannal kapcsolatos kérdések manipulálására és Kína szuverenitásának és biztonságának fenyegetésére

– nyilatkozta Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Nem maradt el a tajvani fél válasza sem.

A Tajvani-szoros a nemzetközi vizekhez tartozik, és a felségvizeinken kívüli vizekre a nemzetközi jog nyílt tenger szabadságának elve vonatkozik

– mondta el újságíróknak Joanne Ou, a tajvani külügyminisztérium szóvivője.

A Navel soldier stands guards next to a mine, during a Navy Drill for Preparedness Enhancement during an Army Preparedness Enhancement Drill ahead of the Chinese New Year, amid escalating Chinese threats to the island, in Keelung, Taiwan, on Jan 7, 2022. With the US approving an increasing number of arms sales to Taipei and China sending more PLA warplanes to cruise around the self governing island, military tensions in the Taiwan Strait have been expected to grow. (Photo by Daniel Ceng Shou Yi / Controluce via AFP)
Fotó: Daniel Ceng Shou Yi / Controluce via AFP

Hozzátette, hogy Tajpej mindig tiszteletben tartotta a Tajvani-szorosban a külföldi hajók nemzetközi jogait, lehetővé téve az ártatlan áthaladást is.

A tajvani kormány álláspontja szerint Kínának nincs joga a nevében beszélni vagy szuverenitást követelni. Csak a tajvani nép dönthet a saját jövőjéről, a Kínai Népköztársaság soha nem ellenőrizte a sziget egyetlen részét sem.

Ezzel egyidejűleg Peking tartja magát az egy Kína elvhez, a szigetet az ország szerves részének tekinti, és soha nem mondott le arról, hogy erőszakot alkalmazzon Tajvan ellenőrzése alá vonása miatt.

Vezető közgazdász: A csipgyártás miatt kell Kínának Tajvant elfoglalnia

Arra az esetre szól a felszólítás, ha az Egyesült Államok Kínát is szankcionálni kezdi.