BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szelet vetett a Fed, vihart aratott az EKB

Rendkívüli ülést tartott az eurózóna jegybankja órákkal a Federal Reserve bejelentései előtt, hogy megnyugtassa a várt erőteljes tengerentúli kamatemelés miatt előre háborgó európai piacokat. Nem sikerült elűzni az aggodalmakat, hogy időt nyertek-e, a napokban kiderül.

Áll a bál az európai piacokon, amire számítani is lehetett az Európai Központi Bank (EKB) múlt csütörtöki és a Federal Reserve  most szerdai ülése közti időszakot illetően. Az előbbi jegybank egy hete megígérte, hogy ugyan négy hónapos késéssel, de júliustól követni fogja az utóbbit a kamatemelések megindításában a riasztó drágulás elleni harc jegyében. Ez nem bizonyult elegendőnek a piacok megnyugtatásában, homok csúszott a gépezetbe, ráirányítva a figyelmet az euróövezeti jegybank előtt tornyosuló dilemmákra.

Megvédi az EKB az eladósodott eurózóna-tagokat, itt a közlemény

Az EKB úgy döntött, hogy a már kifutott pandémiás programja keretében megvásárolt állampapírokból lejáratkor befolyó pénzeket rugalmasan visszaforgatja.

Az európai pénzügyi piacok azután álltak a fejük tetejére, hogy pénteken a vártnál is magasabb, 8,6 százalékos adatot tettek közzé az Egyesült Államokban a májusi inflációra. Ettől azonnal beindult a befektetők fantáziája, a spekuláció, hogy a Fed szerdai ülése a vártnál is sokkszerűbb kamatszigorítási hullámot indít be, amely akár recesszióba is döntheti a világ legnagyobb gazdaságát.

30 December 2021, Hessen, Frankfurt/Main: During a test run, the euro symbol is projected onto the south facade of the European Central Bank's (ECB) headquarters in Frankfurt's East End. On New Year's Eve 20 years ago, the common European currency, the euro, was introduced in twelve EU countries. For Germany, this meant saying goodbye to the D-Mark. From 31 December 2021 to 9 January 2022, the ECB facade will be illuminated in the evening hours. Photo: Arne Dedert/dpa (Photo by ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: ARNE DEDERT / AFP

Ez több okból is megrázta az európai piacokat is, és végül oda vezetett, hogy kevesebb, mint egy héttel rendes ülése után, és alig fél nappal a Fed bejelentései előtt az EKB rendkívüli ülést hirdetett ma reggelre.

Az előzmény: az amerikai kamatijedelem újra beindította a dollár rakétáit. Az euró árfolyama tavasszal a paritás közelébe zuhant a zöldhasú ellenében, mivel az EKB döntéshozói sokkal lassabban ismerték fel a Fednél, hogy erőteljesen szembe kell szállniuk az inflációval. Májusra korrigálták ezt a határozatlanságot, és üggyel-bajjal visszafordították az euró gyengülését, a törékeny kilábalást azonban az amerikai kamatemelési várakozások újra megtorpedózták.

Ráadásul ezek felgyorsítottak egy olyan folyamatot is, amely ráirányította a figyelmet, hogy az EKB-nak van egy hendikepje, amely komplikáltabbá teszi a számára a drasztikus kamatemelések végrehajtását, mint a Fednek. Az euróövezet ugyanis eltérő sajátosságokkal rendelkező gazdaságokból áll össze, amelyek közül a magas adóssággal rendelkezők számára - például az olaszoknak - pénzügyileg tarthatatlanná válhat, ha végletesen felszöknek az állampapírhozamok.

Márpedig a jegybanki kamatszigorítások a hozamok emelkedésével járnak, és a napokban ez a folyamat felgyorsult, felidézve a majd egy évtizede a kontinensünkön végigsöprő euróövezeti válság rémes emlékeit, amikor a hozamok felszökése nyomán a befektetők azt számolgatták, melyik eladósodott euróövezeti ország milyen hozamszintek mellett jut el a csődig. Ennek a gazdasági zsargonban fragmentációnak nevezett züllésnek a megismétlődését az amúgy is rendkívüli kihívásokkal szembesülő EKB nem engedheti meg magának. A pánik elharapódzásának megelőzése érdekében volt szükség a rendkívüli ülésre, még úgy is, hogy egy ilyen nem tervezett találkozás önmagában a szükséghelyzet érzetét kelti.

Az ülés után kibocsátott közlemény rövid volt, és két intézkedést tartalmazott, egy konkrétat és egy megígértet. A bank úgy döntött, hogy a "a monetáris politikai transzmissziós mechanizmus" védelme érdekében a pandémiás programja (PEPP) keretében vásárolt hatalmas mennyiségű állampapír lejárataiból származó pénzt rugalmasan visszaforgatja a piacra. Ugyanakkor felgyorsítják a munkát annak az új eszköznek a kidolgozásán, amelyet a fragmentáció ellen alkalmaznának.

A bejelentések - amelyek a bank múlt heti közleménye után nem hatottak a nagy újdonság erejével -, felemás sikerrel jártak. A rendkívüli ülés hírére erősödött a dollár ellenében az euró, a bejelentés után viszont visszagyengült az induló mezőbe, 1,04 környékére. Az euróövezeti állampapírhozamok ugyan visszatáncolták az elmúlt napok emelkedésének jelentős részét, de "a gyenge láncszemek" - az olaszok, spanyolok, görögök - 10-éves államkötvényeinek hozamfelára a biztonságos hírű német papírokéhoz képest újra emelkedett a közlemény megjelenése után.

A piacok viselkedése kiszámíthatatlan maradt, továbbra sem világos, hogyan lesz képes megvédeni gyenge tagjait az eurózóna a kamatszigorítás közepette, amely az infláció leküzdése érdekében szűkítené a pénzbőséget, ha azonban az EKB továbbra is állampapírt vásárol, az ennek ellenében hat. Júliusban többet fogunk megtudni, és elindulnak az EKB kamatemelései - véli Carsten Brzeski, az ING globális főközgazdásza, aki eltúlzottnak tartja a félelmeket, hogy megismétlődhet a múlt évtized euróválsága. "Az eurózóna intézményi értelemben most jobban felkészült rá, hogy szembenézzen egy ilyen kihívással; a magas infláció igazából javíthatja az adósság-GDP arányokat és egyszeri jövedelmeket is hozhat, plusz Olaszországnak már a pandémia kezdete előtt elsődleges költségvetési többletei voltak" - írta jegyzetében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.