Rövid közleményt bocsátott ki a piaci zavarok miatt összehívott rendkívüli üléséről az Európai Központi Bank (EKB), ez egy konkrét lépést és egy megígértet tartalmaz arról, miképp védenék meg az eladósodott euróövezeti országokat az adósságköltségeik felszökésétől.

A bank úgy döntött, hogy a már kifutott pandémiás programja (PEPP) keretében megvásárolt állampapírokból lejáratkor befolyó pénzeket rugalmasan visszaforgatja, hogy 

megőrizze a monetáris politikai transzmissziós mechanizmus funkcionálását.

Egyúttal az EKB felkérte az illetékes eurórendszer-bizottságokat, hogy a jegybank munkatársainak segítségével gyorsítsák fel annak az új eszköznek a kidolgozását, amelyet ennek a problémának a megoldására szánnak.

Az európai piacok korábban pozitívan reagáltak arra a szerdai hírre, hogy még a Federal Reserve közép-európai idő szerint este 8-kor érkező várható újabb kamatemelése előtt rendkívüli ülést tart az EKB, hogy megvitassa a múlt heti rendes ülése óta kialakult piaci felfordulást. Az euró az 1,04 körüli keddi szintekről egészen 1,05-on túlra erősödött a dollár ellenében, de az EKB bejelentései végül nem támasztották alá a feléledt optimizmust, és délután 3 környékére az euró visszaesett 1,04 régiójába.

Az olasz 10 éves hozam azonban hatalmasat zuhant szerdán, mintegy 30 bázispontot, 3,9 százalék környékére. A 10 éves német hozam eközben több mint 10 bázispontot esett, 1,6 közelébe. Az állampapírpiacon sem ízlett azonban igazán az EKB bejelentése – írta a Reuters –, ami abból látszott, hogy a közleményt követően 224-ről 239 bázispontra szökött fel az olasz papír hozamfelára a némethez képest (ami még mindig szűkebb, mint a keddi piaci felfordulás közepette elért 250 bázispontos nyolcéves csúcs). A spanyol papírok hozamkülönbsége 125-ről 128-ra, a görögöké 260-ról 269 bázispontra emelkedett.

27 April 2022, Hamburg: Christine Lagarde, President of the European Central Bank, answers questions from media representatives after her meeting with Mayor Tschentscher at City Hall. Photo: Marcus Brandt/dpa (Photo by MARCUS BRANDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Marcus Brandt / dpa Picture-Alliance via AFP

Habár a bank a múlt hétre befejezte teljes kommunikációs fordulatát, és kilátásba helyezte, hogy júliustól kamatai emelésével is szembeszáll a rekordinflációval, az euró részleges kilábalása az elmúlt hetekben a dollárral szembeni zuhanását követően kérészéletűnek bizonyult. 

Még nagyobb aggodalmat okozott újabban, hogy az amerikai kamatemelési várakozásokat felerősítő pénteki borzasztó tengerentúli inflációs adatokat követően folytatódott az európai állampapírhozamok emelkedése, aggodalmakat gerjesztve a magas adósságú euróövezeti tagok – különösen Olaszország – pénzügyeit illetően.

A hatalmas adóssághegyet felhalmozó Olaszország 10 éves állampapírjának a hozama az eurózóna majdnem egy évtizeddel ezelőtti válsága óta először a 4 százalék fölé emelkedett, a héten a 4,3-et is megközelítve, pedig tavaly nyáron még fél százalék környékén járt.  

Korábban a VG megírta, hogy válságtanácskozást tartott az Európai Központi Bank monetáris tanácsa, hogy megvizsgálja az elmúlt napokban tapasztalt nagymértékű állampapír-eladások okait.