Oroszország értesítette az SPP szlovák gázimportőrt, hogy pénteken akár felére eshet az érkező gáz mennyisége – jelentette be a cég szóvivője. Ondrej Šebesta ezzel megerősítette a szlovák sajtóértesüléseket a szállítások csökkentéséről, amely sorra érinti az tagállamait.

Leállt a francia gázszállítás, nem kapnak többé Németország felől

A francia szolgáltató ezt azzal magyarázza, hogy Oroszországból már alig érkezik szénhidrogén.

A worker checks equipment at the Dashava gas storage near western Ukrainian town Stryi, Thursday, 28 May 2015. Cash-strapped Ukraine is heavily dependent on energy from Russia and is also a key transit country for supplies to Western Europe.  (Photo by Danil Shamkin/NurPhoto) (Photo by Danil Shamkin / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Danil Shamkin / NurPhoto via AFP


Az SPP a legnagyobb gázimportőr az országban, amely tavaly a teljes szlovák piac hatvan százalékát adta 36 terawattórányi mennyiséggel. A gáz döntő többségét Oroszországból szerzi be, emlékeztetett a Reuters a hírrel kapcsolatban. Richard Prokypčák, a cég vezérigazgatója szerint a visszaesés a szállításban ennek ellenére pillanatnyilag nem okoz súlyos problémát. 

„Készülünk azonban arra a reális veszélyre, hogy teljesen leállítják a gázszállítást” – nyilatkozta a Dennik N szlovák hírportálnak.

A vezérigazgató szerint vannak alternatív lehetőségek a kieső orosz szállítmányok pótlására, például északi-tengeri földgáz Németországon és Csehországon keresztül, valamint cseppfolyósított földgáz (LNG). Az SPP már megállapodott Norvégiával akkora mennyiség beszerzéséről, amely a cég fogyasztóinak kétharmadát képes kiszolgálni a jövő év végéig.