Két évtized után először kezdtek sztrájkba a francia diplomatákó, tiltakoznak Emmanuel Macron elnök létszámleépítései és reformjai ellen. A tiltakozás a lehető legrosszabbkor jött az elnöknek a jövő hét végén esedékes parlamenti választások előtt – írja a Le Monde francia napilap.

Franciaország rendelkezik a világ harmadik legnagyobb diplomáciai hálózatával az Egyesült Államok és Kína után, mintegy 1800 diplomatával és körülbelül 13 500 tisztviselővel a külügyminisztériumban. A csütörtöki akcióban több száz diplomáciai munkatárs – köztük néhány nagykövet is – vett részt: míg egyes tengerentúli küldöttek a közösségi médiában fejezték ki támogatásukat, mintegy 200 diplomata a külügyminisztérium előtt is tiltakozott a „Diplomácia veszélyben” és „Rövid távú diplomatákkal nem lehet hosszú távú diplomáciát építeni” szlogenek alatt.

FRANCE, PARIS, 2022-06-02. Demonstration of the diplomatic corps next to the Ministry of Foreign Affairs. At the call of six unions, to denounce in particular the reform enacting the end of career diplomats, the reduction of consular activities, the job cuts. Gatherings on the Esplanade des Invalides.FRANCE, PARIS, 2022-06-02. Manifestation du corps diplomatique a cote du Ministere des Affaires Etrangeres. A l appel de six syndicats, pour denoncer notamment la reforme actant la fin des diplomates de carriere, la reduction des activites consulaires, les suppressions de postes. Rassemblements sur l esplanade des Invalides. Le quai d Orsay disparait petit a petit. Diplomates professionnels en greve.Photography by Riccardo Milani / Hans Lucas (Photo by Riccardo Milani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Riccardo Milani / Hans Lucas via AFP

A lehető legrosszabbkor jött a sztrájk az áprilisban újraválasztott Macronnak, hiszen egyrészt június végéig Franciaország tölti be az EU soros elnökségét, emellett az ukrajnai háborúban is vezető diplomáciai szerepet kíván betölteni, valamint egy hét múlva esedékesek a döntő jelentőségű francia parlamenti választások.

A Nemzetgyűlés 577 tagját ötévente választják két fordulós rendszerben, amelyek idén június 12-én és 19-én esedékesek. Amennyiben valamelyik jelölt megszerzi a regisztrált szavazók szavazatainak legalább 25 százalékát, már az első körben megválasztják, második forduló nélkül. Azonban ha senki nem éri el ezt a százalékot, akkor tartanak egy második szavazást azon jelöltek között, akik az első fordulóban legalább a szavazatok 12,5 százalékát megszerezték.

A diplomaták fő sérelmei közé tartozik, hogy a karrierdiplomatákat januártól beolvasztanák a szélesebb körű közalkalmazotti körbe, ezzel kényszerítve a személyzetet, hogy kívülállókkal versenyezzenek a diplomáciai posztokért. A diplomaták szerint azonban munkájuk szakosodást és szakértelmet igényel, amelyet évek munkájával szereztek meg a világ különböző pontjain, és nincs helye amatőröknek a pályán.

Továbbá a sztrájkolókat aggasztják az évek óta tartó költségvetési megszorítások is – a finanszírozás szerintük az állami költségvetés mindössze 0,7 százaléka –, amely miatt 2007 óta mintegy 20 százalékkal csökkent a létszám. Tovább fokozta az ellenállásukat Macron vádja, miszerint a diplomaták időnként a végrehajtó hatalom ellen dolgoztak.

A diplomaták szolidaritásukat a Twitteren a #diplo2metier hashtaggel fejezték ki, köztük Zacharie Gross, Franciaország azerbajdzsáni nagykövete is kifejezte csalódottságát: a francia diplomaták testben és lélekben odaadóak, de túlterheltek, alulfizetettek és nincs elég személyzet sem.