Nemzetközi gazdaság

Törökország megvétózza a NATO-bővülést, ha nem teljesítik a követeléseit

A június 29-én kezdődő madridi NATO-csúcstalálkozó előtt Recep Tayyip Erdogan szóvivője közölte, hogy szavazatuk a finn és a svéd NATO-csatlakozás kérdésében attól függ, hogy a két ország teljesíti-e Ankara követeléseit.

Stockholm és Helsinki a múlt hónapban nyújtotta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz, reagálva az Ukrajnában tapasztalható orosz agresszióra. Felvételükhöz a védelmi szövetségbe az összes jelenlegi tag támogatása szükséges, Törökország azonban azonnal jelezte, hogy nem egyezik be az északi országok csatlakozásába. Ennek oka, hogy Ankara szerint Finnország és Svédország menedéket nyújtanak kurd fegyvereseknek és terrorista csoportoknak.

A két északi ország képviselői korábban úgy nyilatkoztak, hogy tárgyalások útján meg fognak egyezni Törökországgal, azonban

Erdogan szerint nincs előrelépés a kérdésben.

ANKARA, TURKIYE - JUNE 2 : Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks during the High School Students Research Project Final Competition and Award Ceremony at Bestepe People’s Congress and Culture Center in Ankara, Turkiye on June 2, 2022. Mustafa Kamaci / Anadolu Agency (Photo by Mustafa Kamaci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Mustafa Kamaci / Anadolu Agency via AFP

A török elnök szerdán kijelentette, hogy egyelőre egyik követelésük teljesítésére sem kaptak ígéretet vagy javaslatot. Ankara a NATO-csatlakozásért cserébe azt várja, hogy

a két ország ne támogassa semmilyen formában a terroristának kikiáltott kurdokat, illetve adják ki a Törökország által körözött személyeket.

A Reuters azt írja, hogy Ibrahim Kalin, Erdogan szóvivője kijelentette, hogy követeléseik teljesítésétől függ, hogy június végén Törökország miként viszonyul majd a csatlakozási kérelmekhez.

Ha látunk hajlandóságot a követelések teljesítésére, akkor előre léphetünk a NATO-csatlakozás ügyében is. Ez nem egy turisztikai vagy kereskedelmi együttműködés, hanem egy biztonsági szövetség, ami azt jelenti, hogy csak akkor látja el a szervezet a funkcióját, ha minden tag egyenlő mértékben járul hozz a biztonsághoz

- mondta a szóvivő.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a héten, Washingtonban tett látogatása alkalmával kijelentette, hogy a következő napokban összehívja a finnek, a svédek és a törökök magas rangú tisztviselőit, hogy megvitassák a kérdést.

 

Törökország NATO-csúcs Svédország Finnország NATO NATO-csatlakozás
Kapcsolódó cikkek