A héten második napja sztrájkoltak a brit vasutasok, és további munkabeszüntetés is „rendkívül valószínű”, amennyiben nem sikerül megállapodni a munkaadókkal, figyelmeztetett a közlekedési alkalmazottakat képviselő legnagyobb brit szakszervezet, az RMT vezetője. Mick Lynch a BBC tudósítása szerint csütörtökön ismét azzal vádolta meg a kormányt, hogy akadályozza a megállapodást, bár utóbbi ezt vehemensen tagadja.
A vonatok leálltak Anglia, Wales és Skócia jelentős részén, a három országrészben a hálózat mintegy fele nem üzemelt. 

A sztrájkot a tervek szerint szombaton folytatják.

Commuters Face Travel Chaos With Rail and Tube Strikes in London
Fotó: Anadolu Agency via AFP


Tim Shoveler, a  vasúti infrastruktúra fenntartásáért felelős Network Rail vezető tárgyalója szerint szerdán látszott némi esély arra, hogy sikerül elkerülni a csütörtöki munkabeszüntetést, és rendkívül frusztrálónak nevezte, hogy összeomlottak a tárgyalások. Szerinte azonban nem a kormány, hanem a szakszervezet húzza az időt.
A briteknek azonban nem csupán a vasutasok sztrájkja okoz majd problémákat a nyáron, csütörtökön ugyanis a British Airways szakszervezeti tagjai is megszavazták, hogy munkabeszüntetéssel nyomatékosítják bérköveteléseiket. A Sky News tudósítása szerint a tagok 81 százaléka vett részt a szavazáson, és közülük 95 százalék támogatta a sztrájkot. Ráadásul más ágazatok – pedagógusok, egészségügyi dolgozók és önkormányzati alkalmazottak – szakszervezetei is hasonló akciókat fontolgatnak, ha az ajánlott béremelés mértéke jelentősen elmarad az inflációtól, amely májusban elérte a 9,1 százalékot, és az őszre 11 százalékos lehet.