Közvitára bocsátotta keddre virradóra a román pénzügyminisztérium az adótörvénykönyv módosításáról szóló kormányrendelet tervezetét, amelyet hosszas vita előzött meg a bukaresti balliberális nagykoalícióban. Az adóügyi intézkedések legfontosabb elemei közé tartozik, hogy a jelenlegi 5 százalékról 8 százalékra emelik az osztalékra kivetett adót, ugyanakkor a cukros üdítőitalok lekerülnek a kedvezményes, 9 százalékos áfakulcs alá sorolt termékek listájáról, és 19 százalékos általános forgalmi vonatkozik rájuk. Az éttermek, catering- és szállodai szolgáltatások áfakulcsa a jelenlegi 5 százalékról 9 százalékra nő, ugyanakkor augusztus 1-jétől megszűnik a vendéglátóipari cégekre kivetett ágazatspecifikus adó.

A jelenlegi egymillió euróról 500 ezer euróra csökken a bevételhatár, ameddig egy vállalat mikrovállalkozásnak minősül, a mikrovállalkozásoknak továbbá kötelező módon rendelkezniük kell legalább egy alkalmazottal. Jelenleg a romániai mikrovállalkozások esetében az alkalmazottak számának függvényében alkalmazzák az adókulcsot, ami 1 százalékos, ha a mikrovállalkozásnak legalább egy alkalmazottja van, és 3 százalékos, ha a mikrovállalkozásnak nincs alkalmazottja. 

Outdoor Restaurant, Sighisoara, UNESCO World Heritage Site, Mures County, Transylvania Region, Romania, Europe (Photo by Richard Maschmeyer / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP)
Fotó: Richard Maschmeyer / Robert Harding Heritage via AFP

Mivel az új tervezet a mikrovállalkozásoknak kötelezővé teszi, hogy legalább egy alkalmazottat foglalkoztassanak, a 3 százalékos adókulcsot eltörlik. Módosulnak az építőiparban, valamint a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban dolgozók adókedvezményei: a jelenlegi 30 ezer lejről (1 lej 81,87 forint) 10 ezer lejre csökken a felső határ, ameddig jár az adókedvezmény. 

Ugyanakkor 600 ezer lejben határozzák meg azt az értéket, ameddig a polgárok 5 százalékos áfával vásárolhatnak lakást, és emelik a szerencsejátékból származó nyereségre kivetett adót is: a 3000 lejig terjedő nyereményt 10, a 3000 és 10 ezer lej közötti nyereményt 20, míg a 10 ezer lej felettit 40 százalékkal adóztatnák meg. 

Jelenleg az ágazatban 25 százalékos a legmagasabb teher, amit 445 ezer lej fölötti nyereményre vehetnek ki. Emeli a román kormány a dohányipari termékek és a szeszes italok jövedéki adóját is, és miközben a többi adóügyi intézkedés 2023 januárjától lép hatályba, a jövedéki adó emelése már idén augusztus 1-jétől. Ennek megfelelően az adóügyi módosításoktól – amelyek sürgősségi kormányrendelet útján lépnek majd hatályba – ebben az évben 178,2 milliárd, míg jövőre több mint ezermilliárd forintnak megfelelő többletbevételt vár a román kormány.

A közzétett tervezet ismeretében eldőlt, hogy jövőre még biztosan nem váltja progresszív adózási rendszer a jelenlegi 10 százalékos egységes adókulcsot, ahogyan a román nagykoalíció szociáldemokrata szárnya kezdeményezte. Ezt az intézkedést a Nicolae Ciuca vezette liberálisok ellenezték, akárcsak az úgynevezett szolidaritási adó bevezetését, amely azt feltételezte volna, hogy a 100 millió euró fölötti üzleti forgalmat lebonyolító vállalatok a bevételük 1 százalékát fizessék be adóként az államkasszába. Az adóügyi viták azonban borítékolhatóan nem csitulnak a következő időszakban, hiszen a koalíciós egyezség értelmében 2023 májusától vetésforgóval a román szociáldemokraták kapják meg a miniszterelnöki tisztséget a kormányban.

A bukaresti pénzügyminisztérium legfrissebb adatai szerint az államháztartási hiány a 1,57 százalékát tette ki az idei első öt hónap után, ami növekedést jelent, hiszen az első négy hónap után a deficit 1,23 százalék volt. Az államháztartás bevételei 21,5 százalékkal nőttek, főleg az áfából és a társadalombiztosítási járulékokból származó bevételek emelkedtek. A kiadások 15,2 százalékkal híztak, amit főleg a szolgáltatások és javak beszerzésére fordított összegek és a szociális kiadások növekedése idézett elő. A román kormány idén 5,8 százalékos államháztartási hiányt tervezett be.