A floridai székhelyű Space Perspective azt tervezi, hogy 30 kilométer magasságba fogja felrepíteni az utasokat egy túlnyomásos kapszulában, amely egy csúcstechnológiás hőlégballonra lenne felfüggesztve. Az új, Neptune nevű kapszula kialakításáról július 27-én mutattak be képeket – számolt be a CNN.

A korábbi tervekhez képest tágasabb belső teret kap majd a gömb alakú, 360 fokos panorámát kínáló kapszula.

Fotó: Space Perspective / YouTube

Az új kialakításnak köszönhetően nő a biztonság is, mivel optimálisabb a kapszula nyomásállósága. A képeken látható a luxustársalgó is, ahol kényelmes, dönthető ülések, hangulatvilágítás és jól felszerelt bár található.

Az űrhajósok sisakjához hasonló fényvisszaverő bevonatú ablakok segítik a kényelmes hőmérséklet fenntartását, amíg nem fejlesztik ki a hőszabályzó berendezést. A Space Perspective az új kialakítást a londoni Of My Imaginaton stúdióval közösen dolgozta ki.

A Neptune kapszula mérete a készítők szerint leginkább egy tengerjáró hajó nagy erkélyes kabinjáéhoz hasonló. Az űrjárművet felhúzó hőlégballon térfogata körülbelül 500 ezer köbméter lenne teljes kiterjedésében, ebben egy futballstadion is elférne.

A Space Perspective célja, hogy 2024 végére már megkezdhessék a legfeljebb nyolc utasból álló csoportoknak a hatórás űrutak szervezését. Mivel a kapszula nem hagyja el a Föld gravitációs mezejét, az űrturistáknak nem kell majd speciális képzésen részt venniük. A cég állítása szerint a fedélzetre lépés nem lesz bonyolultabb a repülőgépeken tapasztaltnál.

space, űrhajó, léggömb, utazás
Fotó: Space Perspective / YouTube

Az utazás három szakaszra bontható.

Az első két órában a Föld légkörének 99 százaléka fölé emelkednek, míg a második szakaszban élvezhetik a 30 kilométeres magasságban tapasztalható kilátást.

A harmadik, 120 perces szakaszban ereszkedik le a kabin, a végén az óceánban landolnak, ahonnan hajóval érik el a partot.

Ezért az élményért azonban mélyen a pénztárcába kell nyúlni.

A jegyek fejenként 125 ezer dollárba (50 millió forint) kerülnek, ám a vállalat szerint eddig már csaknem 900 darabot eladtak.

2025-re és az azt követő időszakra lehet foglalást előjegyezni. A szolgáltatásért az érdeklődők kriptovalutákban is fizethetnek.

A Space Perspective társalapítói, Jane Poynter és Taber MacCallum, korábban a Biosphere 2. űrbázis létfenntartó rendszereit tervezték, ahol két évig éltek. A cég zérókibocsátású tervei azon alapulnak, hogy a nagy energiafelhasználású rakéták helyett a jármű a felhajtóerejének segítségével emelkedne fel.

space, űrhajó, léggömb, utazás
Fotó: Space Perspective / YouTube

Az űrhajót felhúzó léggömböt hidrogénnel töltik meg, a ballonban lévő felhajtógáz könnyebb, mint a levegő, így lehetővé válik, hogy a Neptune a Föld légkörének legfelső rétegében lebegjen.

Az űrhajóban minden felszerelés többször is felhasználható. Ez alól kivétel a hőlégballon felszínét alkotó anyag, amelyet minden utazás végén begyűjtenek majd, és újrahasznosítják.