Sorsdöntő adatcsomag érkezik a péntek délelőtti órákban az euróövezetből, a számok előtt a korai kereskedésben az euró 0,5 százalékot erősödve 1,025-re szúrt a dollár ellenében, ami végül a papírforma szerint a beragadt forintot is erősítette valamelyest, de csak 404 környékére az eurókeresztben, és így a reggel korábban meglátogatott 405-ön túli régió közelében maradt. 

Nagy optimizmusra nem számíthatunk, Európa egyre jobban belesüllyed a gázválságba és az euró legfeljebb attól erősödhetne jelentősen, ha olyan rémületes inflációs adatok érkeznének, amelyek újraszülik a várakozást, hogy az Európai Központi Bank (EKB) erőteljesen a lovak közé csap és az amerikaihoz hasonlóan pörgő ritmusban emeli kamatait a drágulás leküzdése ellenében. 

140929540 The break up of the Euro euró euróövezet infláció krízis
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images

Ez azonban kevéssé valószínű, és erre pont az emlékeztethet, hogy az inflációs adatok mellett második negyedéves belföldi össztermékadatokat is közzétesznek ma, és az EKB szigorítása iránti amúgy sem acélos várakozások könnyen léket kaphatnak, ha ezek a számok azt mutatják, hogy Európa menetel a felé (amit egyébként az Európai Bizottság és az EKB is valószínűtlennek mondott az elmúlt hetekben). A francia adatok elsőnek már kijöttek, ők megúszták a technikai recessziót, a 0,5 százalékkal nőtt az első negyedévhez képest a másodikban, az év első hónapjának 0,2 százalékos zsugorodása után.  A 10 órakor esedékes német és olasz adatok azonban már hozhatnak csúnyaságokat.

Mielőtt 11-kor megjönnének az euróövezet egészének GDP- és inflációs adatai, a közép-európai régió és devizapiac is kaphat betekintést a jövőbe a júliusi inflációs adatait elsőként jelentő Varsóból 10 órakor. A német inflációs szám már tegnap kijött, és meghaladta a várakozásokat.

Ami azt illeti, az euró irányából nem érdemes jelentős támogatásra számítani a forintpiacon, a hangulat egész Európa felett borult. Pedig a recessziót jelző csütörtöki amerikai adatoknak fellélegzést  kellett volna hozniuk, hiszen ha közelebb kerül a Federal Reserve kamatemeléseinek vége, az negatív az elmúlt hetekben az euró ellen az 1:1-es árfolyamra száguldott dollár számára.

A dollár csakugyan gyengült az amerikai adatok hatására, de viszonylag keveset az euróval szemben, a befektetők szerint ugyanis Európának is megvan a maga baja. Az euró fő árfolyamaiban tulajdonképpen a dollár kivételével gyengül, ahogy az eurózóna kamatemelési várakozásai is. Ez nem jó ómen a forintnak és a zlotynak sem, hiszen egy gazdasági  – és geopolitikai – hajóban ülünk az euróövezetiekkel.

Miközben a Fed ez idáig a reálgazdasági lassulás ellenére is ragaszkodik a megszorító monetáris politikájához, a piac az EKB-tól kevesebb és kevesebb megszorító lépést vár 

– írta a Commerzbank reggeli devizapiaci jegyzetében Ulrich Leuchtmann, a bank deviza- és árupiaci főközgazdásza.

Miért is ne tenn a múlt heti katasztrofális EKB-sajtótájékoztató és Oroszország európai gázszállításainak csökkentése után?

– tette fel a kérdést.

Az EKB a múlt héten a vártnál nagyobb, 50 bázispontos kamatemeléssel kezdte meg egy évtized után első szigorító ciklusát, de felhagyott a kamatpálya előrejelzésével, és ebből sokan azt olvasták ki a piacokon, hogy nem a vártnál gyorsabb, hanem pont hogy kevesebb emelés következhet.

Az oroszokra kirótt szankciók következtében előállt ellenére lesz elég földgáza Magyarországnak, viszont október vízválasztó lesz – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.