Feloszlatta a parlamentet csütörtökön Sergio Mattarella olasz államfő, megnyitva az utat az előrehozott választások előtt – számolt be a RAI olasz közszolgálati televízió.

Mario Draghi olasz miniszterelnök a nap folyamán ismételten benyújtotta lemondását, miután kudarcba fulladt a kormánykoalíció újjáélesztésére tett kísérlete. Szándékát az államfő tudomásul vette, egyben felkérte Draghit, hogy a továbbiakban ügyvivő kormányfőként folytassa munkáját.

Fotó: Handout

„A parlamenti kamara feloszlatása mindig az utolsó választás” – mondta Mattarella, utalva a lépéshez vezető politikai körülményekre. A DW összefoglalója szerint csütörtökön Mario Draghi olasz miniszterelnök beadta lemondását, amikor találkozott Mattarellával, mivel az olasz egységkormány megmentésére tett erőfeszítések meginogtak, azt követően, hogy a szenátusban egy sikertelen bizalmi szavazás zajlott le.

Lemondási szándékát az olasz parlamentben mondott beszédében jelentette be. Mattarella elfogadta a lemondást.

Mattarella most várhatóan új választást hirdet, amelyre valószínűleg az ősszel kerül sor. Az elnök szerint 70 napon belül meg kell tartani a választást.

„Az az időszak, amelyet átélünk, nem enged szünetet a (kormány) fellépésben, amely a gazdasági és társadalmi válság, valamint a növekvő leküzdéséhez szükséges” – mondta rövid beszédében az elnök.

Mattarella arra kérte Draghit, hogy egyelőre maradjon az ideiglenes kormány miniszterelnöke.