Nemzetközi gazdaság

Olasz helikopterekkel fejleszti hadseregét Lengyelország

Varsó 32 katonai helikoptert vásárolt az olasz Leonardo védelmi vállalattól. Lengyelország az orosz agressziótól való félelmében fejleszti a hadseregét. A jövő évtől a GDP több mint 3 százalékát fordítanák védelmi kiadásokra.

Lengyelország 32 katonai helikoptert vásárolt az olasz Leonardo védelmi csoporttól. A tranzakció értéke 8,25 milliárd zlotyi, ami átszámolva nagyjából 1,83 milliárd dollár. Az üzlet AW 149-es típusú gépekről szól - közölte a lengyel védelmi miniszter.

A szerződés 32 AW 149-es helikopterre szól, ez két századot jelent. Az első gépek jövőre fognak megérkezni a lengyel hadsereghez

- mondta Marius Blaszczak. A többcélú helikoptereket a Leonardo lengyel egysége, a PZL Swidnik építi. A csomag logisztikai és képzési szerződést és szimulátorprogramot is tartalmaz. A szállítás 2023 és 2029 között fog végbe menni az olasz cég közleménye szerint.

Visitors look at an AW149 military helicopter, produced by AgustaWestland, a unit of Finmeccanica SpA, as it stands on display on the second day of the Farnborough International Airshow in Farnborough, U.K., on Tuesday, July 15, 2014. The Farnborough International Air Show, which runs July 14-20, is this year's biggest forum for aircraft introductions and sales. Photographer: Paul Thomas/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Az ukrajnai háború miatt Lengyelország modernizálja a fegyveres erőit. A jövő évtől a GDP-jének több mint 3 százalékát fogják védelmi kiadásokra fordítani.

Ezek az új helikopterek olyan küldetéseket fognak majd végrehajtani, mint a csapatszállítás és a légi támogatás. A gépek felszereltsége lehetővé teszi majd sebesültek evakuálását, kutatási és mentési műveleteket, valamint áruk és készletek szállítását is.

Büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulhatunk a lengyel nemzet biztonságának növeléséhez és megerősíthetjük azokat az ipari képességeket, amik alapvetően hozzájárulnak az ország ellenálló-képességéhez és szuverenitásához

- nyilatkozta Alessandro Profumo, a Leonardo vezérigazgatója.

 

 

helikopter háború Oroszország Lengyelország
Kapcsolódó cikkek