Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke hamarosan több ázsiai országba, köztük Szingapúrba és Japánba látogat, a programról kiadott közlemény azonban nem tesz említést egy esetleges tajvani útról.

Pelosi kongresszusi küldöttséget vezet, amely Malajziában és Dél-Koreában is tárgyal. Az utazás középpontjában a kölcsönös biztonság, a gazdasági partnerség és a demokratikus kormányzás áll majd az Indo-csendes-óceáni térségben. 

Hszi Csin-ping Joe Bidennek: aki a tűzzel játszik megégetheti magát

A kínai elnök figyelmeztette amerikai kollégáját, hogy ne "játsszon a tűzzel" Tajvanon.

A korábban belengetett tajvani program dühös reakciókat váltott ki Kínában, amely az önrendelkező szigetet területileg a sajátjának tekinti. Peking figyelmeztetett, hogy Pelosi látogatásának következményei lesznek, többek között egy védelmi minisztériumi nyilatkozatban arra utaltak, hogy Kína válaszul katonai erőt alkalmazhat.

US Speaker of the House, Nancy Pelosi, Democrat of California, speaks during her weekly press briefing on Capitol Hill in Washington, DC, on June 9, 2022. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Fotó: Saul Loeb / AFP

Kína szombaton éleslövészeti hadgyakorlatot tartott a Tajvani-szorosban, amelyre a Tajvannal szemben fekvő Fujian tartomány partjainál került sor.