Gázfogyasztást csökkentő intézkedéseket kell hozni, ellenkező esetben keményen nyakon teremtheti az uniós gazdaságokat, ha az oroszok megszüntetik a gázszállításokat – figyelmezteti a tagországokat az Európai Bizottság dokumentumtervezete, amit a Bloomberg hírügynökség megszerzett.

A dokumentum szerint az orosz gázszállítások folytatása nélkül egy átlagos keménységű tél 0,6 százalékpontos csökkenést okozhat az EU GDP-jében. Nyilván az egyes országokban a hatás erősebb, másutt gyengébb lehet, függően attól is, hogy milyen mértékben szorul rá az adott gazdaság a földgázra.

Landing station for Nord Stream 2, 05 November 2020, Mecklenburg-Western Pomerania, Lubmin: Piping systems and shut-off valves are installed at the gas receiving station of the Nord Stream Baltic Sea pipeline. Later, six and a half million cubic meters of natural gas per hour will be processed here and delivered to downstream pipelines at the right pressure. Originally, the pipeline for natural gas from Russia was scheduled to come on stream at the end of 2019. Almost eight billion euros have already been invested in the pipeline. Currently, 150 of the 2,360-kilometre-long double strand of the German-Russian Nord Stream 2 natural gas pipeline are still missing. Photo: Jens Büttner/dpa-Zentralbild/ZB (Photo by JENS BUTTNER / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Jens Buttner / AFP

Annak valószínűsége, hogy nem jön tovább az orosz gáz, egyre nő. A Reuters jelentése szerint vis maiort jelentett a gázszállításra az orosz Gazprom legalább egy európai ügyfelének, azaz arra hivatkozik, hogy a szállítási kötelezettségeit rajta kívül álló rendkívüli körülmények miatt nem tudja teljesíteni. A Bloomberg már legalább három Gazprom-vásárlóról tud, amely július 14-én kapott erről levélben értesítést.

A bizottság arra készül, hogy ajánlásokat ad ki a tagországoknak, hogy hogyan mérsékelhetik a földgázfogyasztást, például a fűtés, illetve a klímaberendezések használatának a visszafogásával.

Egy összehangolt válasz az EU-tól még a tél előtt, és a tagországok közötti szolidaritás korlátozhatja egy lehetséges nagy fennakadás negatív hatását a GDP-re és a munkahelyekre

– idézi a hírügynökség a dokumentumot, ami szerint a felkészülés 0,4 százalékra mérsékelheti a GDP-kiesést, de csak akkor, amennyiben átlagos a tél. Ha azonban hideg, és Európa nem felkészült, a visszaesés 1,5 százalékpont is lehet.

Az európai gáztárolók töltöttsége egyébként a Bloomberg szerint jelenleg megfelel a korábbi évek átlagának – 63 százalék, ami 46 napnyi téli fogyasztásnak felel meg –, pedig tavaly ilyenkor 10 százalékponttal az átlag alatt voltak. 

A bizottság és a hálózatüzemeltetők szimulációi szerint, ha júliusban megszűnik az orosz gázimport, akkor november elején 65-71 százalékon állhat a tárolók töltöttsége, mélyen a 80 százalékos cél alatt. Ez azt jelentené, hogy normál időjárási körülmények esetén 30 milliárd köbméter hiányozna a tél folyamán, még akkor  is, ha a cseppfolyósított földgáz utánpótlása jó marad. Ebben az esetben 2023 áprilisa előtt több tagállam tárolói is kiürülhetnek.

Az európai energiahiány megolajozta az azeri–EU kapcsolatok fejlődésének gépezetét is, az Európai Bizottság elnöke Bakuból posztolt a Twitteren arról, hogy a földgázszállításról érkezett szerződést aláírni.