Afrikai tárgyalókörútra indult a hétvégén Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Az első állomáson, Kairóban találkozott egyiptomi kollégájával, Számeh Sukrival, és fogadta őt Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök, valamint az Arab Liga főtitkára, Ahmed Abúl Geit is. Lavrov ellátogat még Etiópiába, Ugandába és a Kongói Demokratikus Köztársaságba, hogy segítsen Oroszországnak kitörni az ukrajnai háború okozta nemzetközi elszigeteltségből.

Sukrival tartott közös sajtótájékoztatóján Lavrov elmondta, hogy megvitatták az ukrajnai „katonai hadműveletet”. „Egyiptomi kollégáink megértik, mi történik Ukrajnában, értik a kontextust, amely összefügg a geopolitikával, a Nyugat azon politikájával, hogy biztosítsa dominanciáját a nemzetközi ügyekben. Külön nagyon értékeljük, hogy kiállnak a békés rendezés mellett, ami figyelembe veszi a folyamat minden résztvevőjének alapvető, legitim érdekeit egy fenntartható európai biztonsági architektúrában" – idézte a külügyminisztert az Itar-TASZSZ hírügynökség. 

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (L) meets with his Egyptian counterpart Sameh Shokry in the capital Cairo on July 24, 2022. - Russia's top diplomat will address the Arab League at its Cairo headquarters today, the organisation said, days after Russia took part in a summit hosted by Iran, a regional rival of some Arab states. (Photo by Handout / RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / AFP)
A két külügyminiszter találkozója. Fotó: Russian Foreign Ministry / AFP


Egyiptomot szoros szálak fűzik Oroszországhoz, amely jelentős mennyiségben szállít Kairónak búzát és fegyvert, és a háború előtt nagy számban érkeztek orosz turisták is. Látogatása elé időzítve Lavrov cikket jelentetett meg négy afrikai újságban, amelyben emlékeztetett, hogy Moszkva mindig „őszintén támogatta az afrikaiakat a szabadságukért vívott harcukban a gyarmati iga alól”, most pedig értékeli az afrikaiak „kiegyensúlyozott álláspontját” Ukrajnát illetően. A BBC ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy sok afrikai országot különösen súlyosan érint a háború okozta gabonahiány, mivel az Afrikai Fejlesztési Bank adatai szerint Oroszország és Ukrajna biztosította a kontinens búzaellátásának 40 százalékát. Lavrov azonban a cikkében 

elutasította azokat a vádakat, hogy Oroszország „éhínséget exportál”, és a nyugati propagandát vádolta. 

Megismételte azt az ismert moszkvai álláspontot, hogy az Oroszországgal szemben bevezetett nyugati szankciók súlyosbították a nemzetközi élelmiszerpiacon a koronavírus-járványból eredő „negatív tendenciákat”.

A handout picture released by the Russian Foreign Ministry Press Service shows Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (2nd L) attending a meeting with Egyptian President Abdel Fattah al-Sisi (R) at the presidential palace in the capital Cairo on July 24, 2022.
Lavrovot fogadta az egyiptomi elnök is. Fotó: Russian Foreign Ministry / AFP


A BBC elemzése szerint Lavrov próbálja meggyőzni afrikai partnereit, hogy jobban járnak, ha a Nyugat helyett Oroszország mögé sorakoznak fel, de a legtöbb állam egyelőre vonakodik oldalt választani. Az AP pedig arra emlékeztetett, hogy Egyiptom, az arab világ legnépesebb országa is közéjük tartozik, Kairó fenntartja a szoros kapcsolatokat Moszkvával és a Nyugattal is.