Közélet

Már 15 ezer orosz katona halt meg, 45 ezer a sérültek száma

Az amerikai hírszerzés információi szerint az orosz hadsereg veszteségei már több tízezerre rúgnak Ukrajnában.

Február 24-e, vagyis az invázió megindítása óta már nagyjából 15 ezer katonát vesztett Oroszország Ukrajnában, a sérültek száma pedig meghaladja a 45 ezret – állítja az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA). A Reuters hírügynökség cikke szerint az öt hónapja tartó harcokban az orosz fél jelentős veszteségeket könyvelhetett el, emiatt is fordulhatott elő, hogy az elmúlt hetekben lelassult az offenzíva és még az eredeti célt, vagyis Donbaszt sem sikerült teljes egészében elfoglalniuk.  

Ukraine Russia Military Operation Southern Direction, 8203278 27.05.2022 A serviceman of Russian armed forces is seen at the position in front of the Uragan multiple rocket launch systemin the course of Russia's military operation in Ukraine, at the unknown location. RIA Novosti / Sputnik (Photo by RIA Novosti / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Ria Novosti / AFP

A CIA igazgatója, William Burns szerint minden egyes elfoglalt négyzetcentiért komoly árat kell fizetniük az oroszoknak, de az ukránok sem állnak sokkal jobban. Burns szerint valószínűleg kicsivel kevesebb halálos áldozatuk van, de nagyságrendileg hasonló számok lehetnek ott is. Korábban arról szóltak a hírek, hogy naponta 100 katonát is veszthetnek az ukránok. 

Oroszország a hivatalos számokat államtitokként kezeli és március 25-e óta semmilyen információt nem közöltek az áldozatok számáról. Akkor annyit mondott a Kreml, hogy 1351 katonájuk vesztette életét Ukrajna „nácítlanítása” közben. 

Ennek ellenére Moszkva már további célokat határozott meg: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a napokban arról nyilatkozott, hogy Oroszország már nem csak a Donbaszt akarja, hanem Ukrajna más területeit is. 

Lavrov szerint a Donbasz elfoglalása nem elég

Az orosz külügyminiszter szerint változtak a célok, Moszkva most már nagyobb területet szeretne Ukrajnából.

A CIA igazgatója szerint bár ezek jól hangozhatnak Moszkvában, de elérni nem lesz könnyű. Az USA hírszerzése szerint az oroszok a súlyos veszteségek miatt inkább egy „kényelmesebb” háborúra állhatnak át, amely úgy néz ki, hogy a tüzérséggel és a légierővel szétlőnek minden ukrán célpontot, majd a lerombolt területekre benyomulnak a katonáikkal. 

 

orosz-ukrán háború Kreml USA CIA Moszkva
Kapcsolódó cikkek