Az utóbbi pár évben a légi közlekedésnek újfajta kihívásokkal kellett szembenéznie. A koronavírus-járvány miatti leállás után a reptereken általános káosz, járattörlések és munkaerőhiány lépett fel.

Ebben a kiszámíthatatlan időszakban tette közzé éves összefoglalóját az ausztrál AirlineRatings, amelyben a 2022-es év legjobb légitársaságait rangsorolták – számolt be róla a CNN Travel.

1241092145 MADRID, SPAIN - 2022/06/03: Qatar Airways airplane takes off from Madrid Adolfo Suarez Airport passing by the skyscrapers of the business area of Madrid. (Photo by Marcos del Mazo/LightRocket via Getty Images)
Fotó: Marcos del Mazo / LightRocket via Getty Images

A jövedelmezőség mellett az AirlineRatings listájának összeállítói az egyes légitársaságok flottájának korát, fenntarthatóságért és környezetvédelemért tett lépéseit, a biztonsági intézkedések hatékonyságát, valamint az utasok véleményét is figyelembe vették.

A húszas lista tetején a Qatar Airways szerepel, amelyet az Air New Zealand légitársaság követ. Az új-zélandi társaság minden repülőosztály tekintetében a legjobb eredményt érte el a csendes-óceáni térségben.

A harmadik helyet az Etihad Airways szerezte meg. Az Egyesült Arab Emírségekben székhellyel rendelkező légitársaság elhódította az Év Környezetbarát Légitársasága díjat is a kibocsátás mérséklésére tett erőfeszítéseiért.

A felsorolás negyedik helyezettje a Korean Air, amelyet az év teherszállító légitársaságának és Ázsia legjobb hosszú távú utazásait biztosító repülőtársaságának is megválasztottak. Az ötödik helyen a Singapore Airlines szerepel, amely a legjobb első osztályú szolgáltatásért járó díjat is bezsebelte.

Az AirlineRatings készített egy összegzést a legjobb fapados légitársaságokról is, ide bekerült a többi között az EasyJet és a Ryanair is.

A photo taken on June 27, 2022 shows an Air New Zealand Airbus A320 aircraft departing Wellington Airport. (Photo by William WEST / AFP)
Fotó: William West / AFP

A 20 legjobb légitársaság az AirlineRatings összeállítása szerint:

  1. Qatar Airways
  2. Air New Zealand
  3. Etihad Airways
  4. Korean Air
  5. Singapore Airlines
  6. Qantas
  7. Virgin Australia
  8. EVA Air
  9. Turkish Airlines
  10. All Nippon Airways
  11. Cathay Pacific Airways
  12. Virgin Atlantic
  13. Japan Air Lines
  14. JetBlue
  15. Finnair
  16. Emirates
  17. Hawaiian
  18. Air France/KLM
  19. Alaska Airlines
  20. British Airways

Egy évvel korábban szintén a Qatar Airways diadalmaskodott, és az Air New Zealandé volt a második hely.